-4.5 C
Visoko
22. Januara 2022.

NBL će od CIK-a tražiti ponovno brojanje glasova

Povodom brojnih ukaza na nepravilnosti u okviru izbornog precesa, Nezavisna bosanskohercegovačka lista izdala je saopćenje u kojem Centralnoj izbornoj komisijui najavljuje poziv na ponovno brojanje glasova.

“S obzirom na brojne i evidentno prisutne nepravilnosti koje su se desile u sklopu izbornog procesa, Nezavisna bosanskohercegovačka lista izražava opravdanu sumnju u rezultate općih izbora provedenih u BiH 7. oktobra 2018. godine. U cilju zaštite biračkog prava i zaštite digniteta i korektnosti samog izbornog procesa, a sve u cilju zaštite stvarnih rezultata izbora odnosno volje birača, Nezavisna bosanskohercegovačka lista će nakon objave preliminarnih rezultata općih izbora, zvanično uputiti zahtjev CIK-u BiH za ponovnim brojanjem glasova na nivou Federacije BiH za sve nivoe vlasti”, stoji u saopćenju NBL-a.

Istovremeno, Nezavisna bosanskohercegovačka lista uputila apel političkim subjektima, medijima i javnosti da se, do objave preliminarnih rezultata izbora, suzdrže od iznošenja subjektivnih tumačenja o broju osvojenih mandata, jer time ne doprinose zaokruživanju izbornog procesa i formiranju vlasti na svim nivoima po volji birača.

“Nezavisna bosanskohercegovačka lista se ovim putem zahvaljuje svim onim građanima koji su nam ukazali povjerenje, istovremeno im poručujemo da ćemo učiniti sve da zaštitimo njihovo biračko pravo i utvrdimo tačne rezultate izbora u skladu sa važećim izbornim zakonom i jasno propisanim procedurama glasanja i dodjele mandata”, zaključuje se u saopćenju.

Unesite komentar