“Ne može Dodik srušiti Dejton, a da ne sruši mir u BiH”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za hrvatski magazin Globus govorio je o Miloradu Dodiku, Republici Srpskoj,

Kako sada s distance od desetak dana komentirate događaje u Banjoj Luci?

“Radi se o očekivanoj kombinaciji već viđenog iracionalnog inata i racionalne, pragmatične namjere da se pažnja naroda nanovo preusmjeri s ekonomskih i socijalnih pitanja na nacionalne teme. Ekonomija u entitetu Republika Srpska je u očajnom stanju, budžeti i fondovi su pred kolapsom, entitet je prezadužen, prosječna primanja radnika i penzionera su dvadeset posto niža nego u entitetu Federacija BiH, narod je gladan i treba mu ponuditi “kruha i igara” kako bi se nagomilano nezadovoljstvo i negativna energija usmjerili na sukob s nepostojećim, virtualnim “neprijateljima Republike Srpske” – umjesto na borbu protiv siromaštva i borbu protiv korupcije vlastitih vođa”, kazao je Izetbegović u intervjuu za Globus.

Kako gledate na reakciju međunarodne zajednice? Koliko ste njome zadovoljni, a koliko ne?

“Diplomacija uvijek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima. I Milošević i Karadžić prkosili su volji i interesima međunarodne zajednice, Mladić je ponižavao oficire i vojnike UNPROFOR-a, znao ih je svezati za bandere pa ih tako fotografirati, pa je i ta drskost trajala i završila kako je završila. Ne može Milorad Dodik srušiti Daytonski mirovni sporazum a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir”, dodao je on.

Kako procjenjujete reakcije Rusije? Milorad Dodik ponaša se kao da ima podršku Rusa. Ima li je doista, po vašem mišljenju? I ako ima, u kojoj mjeri?

“Ne vjerujem da ima bilo čiju podršku da destabilizira Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju. Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski”, kazao je Izetbegović.

Intervju u cijelosti pročitajte u novom broju Globusa.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.