Ne sjećate se sinoćnjeg sna? Naučnici i za to pronašli rješenje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ne možete da se sjetite detalja sna od prethodne noći? Rezultati novog istraživanja pokazuju da vam u tome može pomoći vitamin B6.

Istraživači su istakli da su odrasli, koji su svako veče prije spavanja uzimali viramin B6, uspijevali da se sjete svojih snova bolje nego odrasli kojima je davan placebo.

Poznato je da tokom jedne noći sanjamo četiri do šest puta, ali se snova, vrlo često, već sutradan ne sjećamo.

Koautor studije doktor Denolm Aspaj, sa australijskog Univerziteta Adelejd, naveo je da je njihovo istraživanje objavljeno u časopisu Perceptual and Motor Skills.

Doktor Aspaj i njegove kolege ističe da se pretpostavljalo da vitamin B6 pobošljava našu sposobnost da zapamtimo snove, ali da je bilo jako malo naučnih dokaza za to.

Zato su riješili da istraže kakav uticaj suplementi ovog vitamina imaju na ovakav vid sjećanja. U istraživanju je učestovalo 100 odraslih osoba čiji je prosjek godina bio 27.5.

Ispitanici su bili podeljeni u tri grupe – jedna grupa je svako veče prije spavanja uzimala suplemente koji sadrže 240 miligrama ovog vitamina, druga je dobijala suplemente kompleksa vitamina B, a treća placebo.

Učesnici su dobili zadatak da pet dana bilježe svoje snove, koliko ih je bilo i čega se tačno sjećaju. Osobe koje su pripadale grupi koja je dobijala vitamin B6 uspijevale su da se prisjete sadržaja svojih snova bolje nego ostali ispitanici.

“Kako je vreme prolazilo, sve sam jasnije i lakše pamtio svoje snove“, naveo je jedan od ispitanika.

“Takođe, nisam zaboravljao detalje kako je dan odmicao“, dodao je.

Doktori su primijetili da vitamin B6 nije uticao na kvalitet njihovog spavanja kao ni na sam sadržaj sna.

Vitamin B6 veoma je važan za metabolizam, a takođe je bitan za razvoj mozga i imuniteta. Najviše ga ima u ribi, organskom mesu, krompiuru, voću i povrću. Takođe je dostupa u obliku dijetetskog suplementa.

Ovo otkriće, kako doktori navode, može pomoći u liječenju fobija, prevazilaženju noćnih mora, poboljšanju motoričkih sposobnosti, ali i pri rehabilitaciji kod psihičkih trauma.

Više vijesti