1.3 C
Visoko
21. Januara 2022.

Ne usudim se reći da je gospođa Karić i Coca-Colu popila na račun šehera kojim upravlja, a oni joj optužnice sastavljaju

Jer, gdje ćeš biti prva osoba u čaršiji, a da ti se ne može ponuditi nešto za kafe. Samo smo tako, evo, već decenijama i navikli…

Piše: Pavle PAVLOVIĆ

Predugo je trajala ljubav Sarajeva i njegove prve dame.

Zablistala je Benjamina Karić prije nekoliko mjeseci nad nebom grada što ga more godinama. Ponadali smo se da je konačno došao novi početak kada će Sarajevo biti maženo i paženo od strane mlade žene koja je upravo za svoj 30-ti rođendan dobila najljepši i najteži poklon. Iz sivila poličkog miljea kraj Miljacke izvučeno je njeno ime kao najveća nada, kao glavna nagrada lota u uzavrelim danima kada smo zauvijek, na svoju sramotu, uprljali ime Bogića Bogićevića.

Benjima Karić je trebalo da bude nježni amortizer u velikoj političkoj aferi i da svojom mladošću, i sjajem ljepotice donese privid da u Sarajevu više neće biti kao što je bilo. U svom iskrenom zanosu, neiskustvu i, usudim se reći, naivnošću nastupajuća gradonačelnica kao da je previdjela u kakvo su je grotlo namještaljki i korupcije ubacili.

Iz nje ne stoji neka velika stranka, kao što su bile one što su štitile ranije prve ljude grada pod Trebevićem. Njene iskrene namjere, naglašena skromnost koju je ispoljila i javnom prodajom luksuzne limuzine svog predhodnika, nije znala pratiti partija koja ju je predložila za funkciju što je obavlja.

Pustili su je stranački drugovi niz vodu. I sada kada je lagan plijen političkim lešinarima iz uske doline, niko ni prstom da mrdne i kaže kakvih 17.000 KM za reprezentaciju oko Sarajevo film festivala i drugih aktivnosti u kojima je Benjamina nastupala i kao dobra domaćica grada. Mašu joj s tih 17.000, zaboravljajući na stotine hiljada maraka ranijih hadžija grada. Ti su znali i piti i jesti. Za gospođu Karić ne usudim se reći ni da je popila Coca-colu na račun šehera kojim upravlja.

Sada joj sastavljaju optužnice po anonimnim prijavama da je nelegalno dala prava za prenos sjednica grada TV Sarajevo. Kao ranije su se sjednice prenosile besplatno putem YouTube-a. Koja glupost! Svaka politička metropola na Zapadnom Balkanu ima gradske televizije kojima je i dužnost da prate zbivanja u tim lokalnim sredinama. Naravno to košta. U Sarajevu je baš jeftino, samo 25.000KM.

Dakle, na onih 17.000 KM nadodali su još 25.000KM. I kako je krenulo, neću se iznenaditi da će pronalaziti još tih “ogromnih” suma kojima će se pokušati zaustaviti put gradonačelnice kojoj se ne može ponuditi mito, niti je optužiti za korupciju.

Ali, ko zna, možda, joj i to podmetnu. Jer, gdje ćeš biti prva osoba u čaršiji, a da ti se ne može ponuditi nešto za kafe.
Samo smo tako, evo, već decenijama i navikli.

Unesite komentar