Neću ja u kavez, nisam kriminalac – otriježnjenje, po zakonu, od sada u ćeliji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U prošlim epizodama Slučajeva X, imali ste priliku vidjeti kako se metodom alkotestiranja pojedinim vozačima utvrdilo prisustvo alkohola u krvi i preko 2 promila. Takve vozače policija je isključivala iz saobraćaja.

Nisu im dozvolili da voze dalje kako ne bi ugrozili svoj život, ali i živote drugih. Međutim, to više neće biti tako.

Stupanjem na snagu novog zakona o saobraćaju, vozače kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi iznad 1,5 promila, policija može zadržati do otrežnjenja. Takve osobe privode u prostorije za zadržavanje uhapšenih osoba.

Pogledajte kako to izgleda u stvarnosti na primjeru djevojke koja je uhapšena zbog nedozvoljenog promila alkohola u krvi i nepristojnog ponašanja. Podsjećamo da je novi Zakon o saobraćaju stupio na snagu 15. februara a možete ga pročitati ovdje.

Član 224.
(1) Ovlašteno lice će na licu mjesta privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz saobraćaja vozača kojeg zatekne da upravlja vozilom ili da pokušava upravljati vozilom ako je očigledno da je vozač u takvom psiho- fizičkom stanju (umor, bolest, djelovanje opojnih droga ili lijekova na kojima je označeno da se ne smiju upotrebljavati prije i za vrijeme vožnje) da nije sposoban sigurno upravljati vozilom.

(2) Ovlašteno lice postupit će na način iz stava (1) ovog člana prema vozaču iz člana 174. stav (2) ovog Zakona za kojeg utvrdi da u organizmu ima alkohola ili da pokazuje znakove poremećenosti izazvane djelovanjem alkohola, kao i prema vozaču za kojeg utvrdi da je pod djelovanjem alkohola, u skladu s članom 174. stav (3) ovog Zakona, a vozača kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1.5 g/kg ili koji odbije testiranje, a pokazuje znakove poremećenosti izazvane dejstvom alkohola, zadržati do otrežnjenja, a najduže 12 sati.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.