0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Nedim Sladić: Prvi toplotni val je započeo, idemo i do + 40 °C

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom njegovom startu idemo i do 40 °C u dijelovima Hercegovine i u Posavini, naveo je meteorolog Nove BH Nedim Sladić.

“Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva! Zdravstveni radnici nas već upozoravaju – smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana i unosimo što više tečnosti kako bismo ostali hidrirani te laganiju kuhanu hranu”, napisao je Sladić.

UV index u uslovima vedrine je vrlo visok (i do 10), pa najosjetljiviji mogu dobiti opekotine za manje od 15 minuta.

“Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticij, pa je i ugaona visina sunca najveća ovih dana, a noći najkraće. Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice (23/24.06) kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini. Nakon dinamičnog vikenda, bit će ovo još dinamičnija sedmica puna vrućine i tropskih noći, a nadati se i bez onih hercegovačko-vatrenih iznenađenja, a u ponedjeljak rijetko u centralnim i istočnim područjima zbog malo više vlage prisutne na visini moguć je poneki lokalni pljusak, pa će tada biti i sparno”, poruka je Sladića.

Drugog dana vikenda očekuje se sunčano i vruće vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 18 do 24, a dnevna od 30 do 36 stepeni.

U ponedjeljak, prema prognozi FHMZ-a BiH, očekuje se sunčano vrijeme uz prolazan porast naoblake tokom dana, što u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može usloviti pljuskove i grmljavinu. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu i sjeveru zemlje do 26, a dnevna od 32 do 38 stepeni.

Sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost očekuje se i u utorak. Jutarnja temperatura od 18 do 25, a dnevna od 33 do 39 stepeni Celzijusa.

U srijedu se očekuje sunčano uz malu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

Unesite komentar