Nekoliko osoba preuzelo krivicu za ranjavanje Adnana Šeraka?! Iz zatvora izašao na odmor!

Pet osoba privedeno je na informativni razgovor u policiju nakon pucnjave koja se sinoć desila u sarajevskom naselju Alipašino Polje, a u kojoj je ranjen 25-godišnji Adnan Šerak iz Ilijaša.

On je nakon pucnjave prevezen u bolnicu Koševo, gdje su ljekari konstatovali teške tjelesne povrede, preciznije povredu arterije lijeve noge i prostrelnu ranu lijevog kuka. Nakon operacije Šerak je smješten na intenzivnu njegu na Odjelu vaskularne hirurgije i danas je bio u stabilnom stanju.

Sukob na raskrsnici

Zbog postojanja osnova sumnje da se mogu dovesti u vezu sa ovom pucnjavom, pronađeni su i privedeni Elvir Delalić (30), Ervin Zulić, (37), Almir Mehović (39), Elvir Preljević (36) i Almir Preljević (38), svi sa Alipašinog Polja. U zavisnosti od rezultata kriminalističke obrade, biće odlučeno hoće li neko od njih biti predat tužilaštvu.

Mještani Alipašinog Polja i okolnih naselja sinoć su u dva navrata čuli hice iz vatrenog oružja, ali i vrisak žene koja je počela dozivati u pomoć. Ubrzo se na raskrsnici ulica Nerkeza Smailagića – IX transverzala našlo nekoliko policijskih vozila.
Prema riječima Šerakovih poznanika i rodbine, on je nakon dolaska s mora u četvrtak navečer sa djevojkom otišao po mobitel na Alipašino Polje.

Jedan od Šerakovih prijatelja kratko je ispričao da su u njega iz straha pucali upravo njegovi drugovi (?!). Šerakova majka napomenula je da su u njenog sina pucali kukavički, s leđa, te da je njegova djevojka vidjela napadača. Ispričala je da se radilo o ćelavom muškarcu kojeg zovu Eve, i koji ima ženu i djecu. Nedugo nakon privođenja osumnjičenog, navodno je u policiju došlo nekoliko osoba koje su željele na sebe preuzeti krivicu za Šerakovo ranjavanje, saznajemo od osoba bliskih ranjenom mladiću. Ove tvrdnje u policiji nisu željeli komentraisati.

Pokušaj ubistva

Dodajmo i to da je Adnan Šerak na dopustu iz KPZ-a Zenica te da je ranjen dok se nalazio na vanzavodskim pogodnostima – godišnjem odmoru. Iz zatvora u Zenici izašao je 2. jula, a nazad u zatvor treba da se vrati u ponedjeljak, 16. jula. S obzirom na to da se trenutno nalazi u bolnici Koševo, po njega će, vjerovatno, doći zatvorska policija i transportovati ga u zatvorski stacionar, gdje će nastaviti liječenje.

Kantonalni sud u Sarajevu Šeraka je, naime, 2009. kaznio s devet i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića, na koje je u decembru 2008. pucao u kafiću Škorpion na Grbavici. Vrhovni sud FBiH je kasnije kaznu preinačio u osam i po godina.

(VisokoIN/Oslobođenje)