Nelson: Potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH

Ove godine je 30. godišnjica Svjetskog dana slobode medija i podsjetnik vladama na njihove međunarodne obaveze i opredijeljenost poštivanju i zaštiti slobode izražavanja za sve, uključujući novinare i medijske djelatnike, i online i offline.

Tim povodom poruku je uputio ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson.

– Danas izražavamo poštovanje prema medijskim profesionalcima zbog rizika kojima se izlažu da bi nas informisali. Novinari su istinski javni službenici, a njiva potraga za istinom direktno doprinosi javnom dobru. Svjetski dan slobode medija nas poziva da obratimo pažnju na odgovornost vlasti da daju podršku slobodi medija i stvore okruženje u kojem mediji mogu funkcionisati bez pritiska, zastrašivanja i straha, rekao je Nelson, te dodao da je tokom pandemije za medijske profesionalce posao postao još teži.

– Porodicama i prijateljima onih među kojima su izgubili živote tokom pandemija izražvam iskreno saučešće. Uloga medijskih profesionalaca još je važnija u vremenu kada se cijeli svijet suočava sa izazovima bez presedana. Svi zajedno jedno čekamo kada će se situacija stabilizovati i kada ćemo se vratiti normalnom životu. Moj tim i ja potpuno smo svjesni poteškoća s kojima se suočavaju mnogi novinari u BiH, dok izvještavaju o raznim problemima i rade da bi vlasti pozvali na odgovornost, a građane informisali. Ambasada nastavlja podržavati slobodu medija i pružati pomoć razvoju profesionalnih i neovisnih medija u BiH. Kako je rekao Albert Camus: Slobodni mediji, naravno, mogu biti dobri ili loši, ali je sigurno da će, bez slobode, uvijek biti samo loši, poručio je Nelson.

On je na Svjetski dan slobode medija poželio svim medijskim profesionalcima u BiH da i dalje budu snažni i hrabri, “dok igraju jednu od najvažnijih uloga u demokratskom društvu”.

Vezani članci

Automobilom se zabio u baštu kafića, jedna osoba poginula

VISOKOIN.COM

Čerkez: Nikad bolje vijesti, mogu reći da ćemo ići na popuštanje mjera

Visokoin.com

LOST IN TRANSLATION Novi Zakon o javnim nabavka i zbog lošeg prevoda sa engleskog jezika

Visokoin.com

U izraelskim napadima na pojas Gaze poginulo 145 Palestinaca

VISOKOIN.COM

Obustavljen saobraćaj na dionici Žepče – Maglaj zbog nesreće

VISOKOIN.COM

Bimal preuzima većinski vlasnički udio u fabrici Bečejka

VISOKOIN.COM