Nema hrvatskog pitanja, nego kriminal Dragana Čovića

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Građanski savez se oglasio novim priopćenjem za javnost u kojem od Tužiteljstva BiH traži da se očituje o navodima Kemala Čauševića u vezi sa “zataškavanjem milijunskog kriminala”.

– Građanski savez (GS) traži od Tužiteljstva BiH da se čim prije očituje o navodima Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje o zataškavanju milijunskog kriminala u koji su uključeni najviši državni zvaničnici na čelu sa Draganom Čovićem.

GS ovim putem podsjeća javnost BiH da je Čaušević u višednevnom iskazu, koji je objavljen i koji Tužiteljstvo BiH nikada nije demantiralo niti se od njega ogradilo, između ostalog naveo i da „ga je Dragan Čović po Mostaru vozao u svom automobilu, te mu pokazivao salu koju je sudski vještak procijenio na 900.000 KM, tražeći od njega da je UIO kupi za 1,5 milijuna KM“, da bi Uprava tu zgradu kasnije i kupila od Čovićevog prijatelja, koji je pak zgradu kupio od Sokola u vrijeme kada je direktor bio Dragan Čović.

Prema Čauševićevom iskazu, razgovorima o kupovini zgrade prisustvovali su Dragan Vrankić i Vjekoslav Bevanda. Imajući u vidu da je riječ o bivšem i aktualnom ministru financija države BiH, odnosno članu predsjedništva iz reda Hrvata, Tužiteljstvo BiH ima obavezu da objavi javnosti zašto ove navode nije istražilo, kako tvrdi Čaušević ili zašto su odbačeni ako ih je istražilo.

Mi u GS-u smatramo da je nedopustiva šutnja državnog tužiteljstva utoliko sramnija ako se ima u vidu uloga koju je ta institucija odigrala u ranijem „oslobađanju“ Dragana Čovića. Uvjereni smo da se građani BiH sjećaju kako je original ključnog dokaza protiv Čovića „nestao“ u transportu između državnog i kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Ne sumnjamo da će SDA i ovaj učiniti sve da onemogući da njihov strateški partner na sudu odgovara za ono za što ga tereti dojučerašnji direktor jedne od najvažnijih državnih institucija u BiH.

Stoga, mi u GS-u smatramo da ne postoji nikakvo hrvatsko pitanje, ali da izvjesno postoji pitanje kriminalne organizacije čiji kraci sežu do samog vrha države BiH. I da je jedino pitanje za najavljeni sastanak delegacija SDA i HDZ pitanje uhićenja generalnog sekretara SDA Amira Zukića i pitanje kriminala predsjednika HDZ-a Dragana Čovića – navodi se u priopćenju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.