Nema nikakvih smetnji da zakon o akcizama uskoro ponovo bude u proceduri

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH ne postoji norma prema kojoj, ako neki zakon ne bude usvojen u Parlamentu BiH, ne može biti ponovo upućen u parlamentarnu proceduru u narednih šest mjeseci.

Potvrdili su ovo za “Avaz” predsjedavajući ustavnopravnih komisija u oba doma Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac i Damir Arnaut.

Tvrdnju da izmjene Zakona o akcizama koji je nedavno izašao iz procedure, ako bi bile poštovane poslaničke odredbe, ne mogu ponovo ići pred parlamentarce za najmanje šest mjeseci, javno je izrekao u subotu Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Halid Genjac, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda, kaže da je takva odredba postojala do 6. juna 2014. godine.

– Međutim, poslovničkim izmjenama koje su uslijedile nakon toga, takva odredba je izbrisana. Tako da nema apsolutno nikakvih smetnji da izmjene Zakona o akcizama što hitnije budu upućene ponovo u proceduru – kazao je Genjac.

On je ocijenio i da je set zakona o akcizama neophodno što prije ponovo uputiti u parlamentarnu proceduru, ali je prije toga neophodno osigurati većinu u Predstavničkom domu a njihovo izglasavanje.

I Damir Arnaut, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kaže da restrikcija o kojoj govori Govederica ne postoji ni u Poslovniku tog doma.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.