Nema povećanja penzija u RS-u

Povećanja penzija u Republici Srpskoj neće biti, iako su iz udruženja koje zastupa najstariju kategoriju stanovništva zaprijetili i građanskom neposlušnošću ukoliko se ne povećaju iznosi na mjesečnim čekovima.

Na sjednici Upravnog odbora Udruženja penzionera RS-a održanoj danas u Tesliću ponovljeno je da penzioneri u RS imaju najniža primanja u regionu i da penzije nisu povećane pet godina.

Najniža penzija u RS iznosi svega 160, a prosječna 310 KM.

„Penzioneri u RS su nezadovoljni visinom penzija i dovedeni su na ivicu siromaštva. Na terenu je stanje katastrofalno“, rekao je u izjavi novinarima Slobodan Brdar iz Udruženja penzionera Prijedor.

Uz povećanje penzija traže i usvajanje novog zakona o doprinosima, po kojem bi za Fond PIO išao veći procenat doprinosa na štetu Fonda zdravstva, što je već duže predmet spora imajući u vidu teško finansijsko stanje u oba fonda.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj navodi da su političari odgovorni za loš penzionerski standard, jer ne provode dogovorene zaključke.

Da se zahtjevi ovog udruženja ponovo neće prihvatiti potvrdio je resorni ministar Petar Đokić, najavljujući tek naredne godine početak razgovora o mogućem povećanju penzija u RS.

Očekuje da će Ministarstvo finansija uputiti u parlamentranu proceduru novi zakon o doprinosima.

(VisokoIN/Fena)