Nemoguće je zamijeniti bitcoin ili drugu kriptovalutu za KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tržište kriptovaluta zabilježilo je veliki rast pa zatim i pad u veoma kratkom periodu, a kako bismo razjasnili pojedine nedoumice građana BiH o ovom finanijskom segmentu, kontaktirali smo Centralnu banku BiH.

Kako su za Fokus.ba istakli iz ove banke, jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BiH je konvertibilna marka. Nemoguće je zamijeniti bitcoin ili drugu kriptovalutu za KM, već se samo ostale zvanične valute mogu razmijeniti u KM.

“Na nivou evropskih regulatornih tijela već neko vrijeme se raspravlja o temi kriptovaluta, no za to područje nije donesena posebna regulativa niti na nivou EU-a, niti su, prema trenutnim saznanjima, planirani zakonski akti kojima bi se ograničilo ili spriječilo kupovanje i trgovanje virtuelnim valutama”, istakli su iz Centralne banke BiH za Fokus.ba.

Građani su slobodni raspolagati svojim novcem na način na koji žele, u skladu sa vlastitim odlukama, ali je preporučljivo da imaju u vidu da je investiranje u kriptovalute podložno većim rizicima od investiranja u druge instrumente.

“Evropsko nadzorno tijelo za bankarstvo je još krajem 2013. godine pokušalo ulagačima skrenuti pažnju na određene rizike. Novčana sredstva uložena u virtuelne valute nisu zaštićena sistemom osiguranja depozita. Stoga je potrebno, prije same odluke o korištenju virtuelnih valuta, detaljno se informisati o mogućim rizicima kupovanja, trgovanja i korištenjem takvih virtuelnih valuta iz pouzdanih i provjerenih izvora”, naveli su iz Centralne banke BiH.

Na platformi za trgovanje valutama moguće je izgubiti svoj novac, jer te platforme često nisu regulirane.

Ako platforma za trgovanje valutama izgubi novac ili propadne, ne postoji posebna pravna zaštita.

“Novac iz vašeg digitalnog novčanika može biti ukraden – kada kupite virtuelnu valutu, ona je pohranjena u ‘digitalni novčanik’, na kompjuter, prenosni kompjuter ili pametni telefon koji nisu zaštićeni od hakera. Vrijednost vaše virtualne valute podložna je brzim promjenama i čak može pasti na nulu – treba imati u vidu da je vrijednost virtuelnih valuta vrlo promjenjiva te da je lako podložna kako rastu, tako i padu. Promjenjivost vrijednosti valute utiče i na vas ako kupite virtualne valute kao sredstvo plaćanja”, naglasili su iz Centralne banke BiH.

Centralna banka BiH ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtualne kriptovane valute bitcoin ili neke druge u BiH.

Kriptovalute ne funkconišu kao tipična valuta, ne izdaje ih centralna banka i oslanjaju se na protokol mreže računar prema računaru baziran na Internetu.

“Upravljanje transakcijama i izdavanje novca obavlja se kolektivno od strane mreže. Snabdijevanje ovom ‘valutom“'regulisano je ugovorom između korisnika, djeluje van državnih regulatornih institucija, a vrijednost određuju ponuda i potražnja. Sve transakcije sa kriptovalutama se obavljaju putem virtualne neregulirane mreže. U nekim zemljama također postoje i bankomati za kupovinu/prodaju samog bitcoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u Bosni i Hercegovini. Ova ‘valuta’ koristi se za plaćanja na Internetu ili čak na crnom tržištu za različite transakcije. Međutim, za ovakve oblike koji u određenim poslovima ili situacijama služe kao mjera vrijednosti u pružanju ili razmjeni roba ili usluga, ne može se koristiti termin valuta, jer nemaju sve elemente valute”, zaključili su iz Centralne banke BiH.

Više vijesti