Nermin Nikšić: Budimir i dalje blokira rekonstrukciju Vlade FBiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, nakon današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojem je nova parlamentarna većina predvođena SDP-om izabrala novo rukovodstvo tog doma, izjavio je za agenciju Anadolija da još nema uvjeta za rekonstrukciju federalne Vlade.

Nikšić je istakao da današnja smjena predsjedavajućeg Predstavničkog doma FBiH Denisa Zvizdića i dopredsjedavajućeg Stanka Primorca nije bila uslov za rekonstrukciju federalne Vlade, već “samo preslagivanje parlamentarne većine”.

„Poznato je da je za preslagivanje unutar federalne Vlade potrebna dvotrećinska većina koja bi glasala za promjenu predsjednika Federacije BiH (Živka Budimira iz HSP-a). Predsjednik je upravo taj koji u ovom trenutku blokira rekonstrukciju Vlade“, naglasio je Nikšić, dodavši kako predsjednik FBiH “ne poštuje novu parlamentarnu većinu”.

Naime, novoformiranu parlamentarnu većinu u FBiH čine SDP, SBB, HDZBiH i HDZ1990, dok su u sastavu Vlade FBiH i dalje ministri iz SDA, HSP-a i NSRzB, stranaka s kojima je SDP raskinuo vladajuću koaliciju.

Također, na funkcijama predsjednika i potpredsjednika FBiH su Živko Budimir iz HSP-a i Mirsad Kebo iz SDA.

Potpis predsjednika i njegovih zamjenika potreban je kako bi se u sastavu Vlade FBiH izvršile bilo kakve promjene.

(VisokoIN/AA)