Nermin Nikšić: Treba tražiti rješenje, a ne krivca

Federalni premijer i generalni sekretar SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da treba tražiti rješenje za formiranje novog saziva Vijeća ministara, a ne krivca zašto do toga još nije došlo. Ističući da sutra neće biti nikakvog zvaničnog sastanka lidera šest stranaka iz BiH, Nikšić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao kako neformiranje državne izvršne vlasti utiče i na FBiH, kao i na sve druge nivoe vlasti.

Ukazao je da od formiranja Vijeća ministara BiH zavise razgovori sa međunarodnim finansijskim organizacijama, MMF-om, koji su blokirani, a nema ni konkretnijih pomaka kada je riječ o Evropskoj i Svjetskoj banci za obnovu i razvoj.

Naglasio je i kako u narodu ima dosta razočarenja i da ne treba organizovati nikakve sastanke bez unaprijed pripremljenih dogovora koji bi doveli do rješenja.

Nikšić se slaže i s stavovima da bilo koji pomak koji će ići u pravcu da se postigne dogovor o promjeni Ustava BiH otvara vrata da se u budućnosti o tome više razgovara te da se ide u neke druge ustavne promjene, jer je očigledno da trenutno ustavno uređenje predstavlja veliki problem za funkcionisanje institucija države BiH.

(VisokoIN/Fena)