Nermin Nikšić uputio otvoreno pismo Bakiru Izetbegoviću

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću, optuživši ga da je njihovu dosadašnju komunikaciju u vezi podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije najgrublje zloupotrijebio “vrijeđajući pri tome Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine i mene lično, sa željom da sebi osigurate alibi od odgovornosti”.

-Time ste pokazali da moje iskreno nastojanje da pomognem, koliko je to u mojoj moći, da se oko ovog pitanja okupe sve probosanske snage u BiH, ne samo da niste prihvatili, već ste sve vrijeme igrali dvostruku igru. Kao što znate, SDP i ja smo vrlo jasno podržali podnošenje zahtjeva za reviziju. Tada sam istaknuo kako nije sramota i nije pogrešno tražiti pravdu i istinu, te da niko nema pravo spriječavati žrtve na tom putu. To i danas tvrdim. Imali smo samo jedno pitanje za Vas, a to je da li gospodin Sakib Softić ima legitimitet da to učini? Vaš odgovor je bio da on to može uraditi, te da nova odluka Predsjedništva BiH o tome nije potrebna. To ste ponovili i na “savjetovanju” u Vijećnici i nekoliko puta naglasili u obraćanju prisutnima i medijima – navodi Nikšić u pismu i optužuje Izetbegovića da je obmanjivao sve koji su “krajnje dobronamjerno stali iza ove odluke”.

Nikšić tvrdi da je Izetbegović znao ili da je morao znati da je Softić još u maju 2016. godine zvanično obaviješten da više nema status agenta BiH i da je za pokretanje revizije potrebna nova odluka Predsjedništva BiH te da je time , kako se navodi u pismu, svjesno upropastio svaku priliku da postupak revizije bude uspješan.

-Ne mogu sebi objasniti zašto ste to uradili, pa se nadam da ćete to objasniti, ne meni, već narodu ove zemlje. To je jedini potez koji bi trebali uraditi prije podnošenja ostavke, jer je moralno neprihvatljivo i politički pogrešno da nastavite obavljati poziciju člana Predsjedništva BiH, nakon što ste svjesno obmanuli sve u ovoj državi i to na jednom, ovako bolnom pitanju – ističe Nikšić.

Predsjednik SDP-a navodi kako Izetbegović snosi političku odgovornost.

-Od početka sam vrlo jasno govorio da na patnji žrtava i na svemu ovome niko ne treba sticati političke poene. Očito da ni oko toga nemamo isto mišljenje. Zato mislim da i zbog toga trebate snositi političku odgovornost. Poučen dosadašnjim iskustvom ne očekujem to od Vas, ali ni Vi ne trebate očekivati moje ili razumijevanje SDP-a, a siguran sam, ni javnosti, navodi Nikšić u otvorenom pismu članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.