Nesreća u tunelu Visočkih piramida: Emiru Muminoviću operisana kičma, sašivene popucale tetive koljena i stopala

Emir Muminović, koji je povrijeđen prilikom pada krovine u jednoj sekciji tunela Ravne 28. marta, i dalje se nalazi u Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu pod budnim nadzorom ljekarskog i ostalog medicinskog osoblja.

Nakon što mu je stanje stabilizirano, kirurg-ortoped ga je uspješno operisao 31. marta. Kičma mu je stabilizirana s pet šarafa, sašivene popucale tetive koljena i lijevog stopala.

Očekuje se da će uskoro biti prebačen sa Klinike za reanimaciju na Ortopedsku kliniku gdje će započeti proces rehabilitacije, saopćeno je iz Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

Prema procjeni kirurga, bit će potrebno šest sedmica za ponovno povezivanje tetiva. Konzilij će odlučiti da li će biti potreban još neki zahvat, ili će ostaviti organizmu da zacijeli posljedice povreda.

– Emir Muminović je svo vrijeme od povrede pri svijesti, diše samostalno, prima posjete najbližih i nestrpljiv je da otpočne s terapijama – navodi se u saopćenju.

ravne_pripreme_1

Muminović je, inače, povrijeđen dok je obavljao radove u podzemnom tunelu Ravna, a nakon tog događaja kantonalni tužilac iz Zenice je privremeno zatvorio ovu lokaciju za radove i turističke posjete.

Iz Fondacije tvrde da su nakon toga dale na uvid sve relevantne informacije i dokumentaciju nadležnoj kantonalnoj Inspekciji zaštite na radu iz Zenice te krim inspektoru iz Visokog.

Kako je saopćeno, konstatovano je da Fondacija ima svu potrebnu dokumentaciju.

U dogovoru s kantonalnim inspektorom zaštite na radu, tehnički direktor Fondacije Enver Hasić formirao je specijalističku ekipu za izvođenje radova sanacije. Ekipa će izvršiti čišćenje lokacije, ponovno podgrađivanje i napraviti Zapisnik o izvršenoj sanaciji.

Hasić će nakon tehničkog pregleda tunel predati ovlaštenoj osobi, direktoru Fondacije Semiru Osmanagiću, nakon čega bi tužilac trebalo da donese odluku pod kojim uslovima će tuneli Ravne biti otvoreni za turističke posjete i radne aktivnosti.