Nestale hiljade maraka iz kase TE Kakanj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Iz kase uzajamne pomoći (KUP) uposlenika Termoelektrane (TE) Kakanj, koja je godinama služila za finansijsku potporu zaposlenih, nestale su stotine hiljada maraka, saznaje “Dnevni avaz”. Cijeli slučaj već je završio u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Radničke pare

Radi se o dobrovoljnim prilozima uposlenika ove kompanije, tačnije članova sindikalne organizacije, koji su skupljali pare u zajedničku kasu, a zauzvrat koristili novac za razne vrste finansijske pomoći.

Nezvanično saznajemo da je riječ o blizu 450.000 KM za koje su sumnja da su nestale sa zajedničkog računa KUP-a.

Informaciju o nestanku radničkih sredstava potvrdio nam je i direktor TE Kakanj Hasan Čaušević.

– Upoznat sam s informacijom da su utvrđene neke nepravilnosti kada je u pitanju radnička kasa, ali to je u domenu Sindikata, a ne Uprave firme. Oni imaju svoje organe i vjerujem da će sve riješiti. Da budem iskren, ja se u to ne smijem ni miješati, jer bi bilo pogrešno protumačeno. No, da ima problema, to je tačno – rekao nam je Čaušević.

Sve se zna

Eldin Zahirović, predsjednik sindikalne organizacije TE Kakanj, rekao je za “Avaz” da su cijeli slučaj već prijavili Tužilaštvu ZDK.

– Sve smo prijavili nadležnim organima. Ne bih da nekoga optužujem, ali zna se ko je, šta i kako radio. Mi u Sindikatu ne želimo da se petljamo, zato smo sve i prijavili. Imamo opravdane sumnje koje u Tužilaštvu trebaju utvrditi. Imamo sve crno na bijelo i svu dokumentaciju – kaže Zahirović.

(VisokoIN/Avaz)

Više vijesti