Nestranačka kampanja #TvojglasjeBitan poziva mlade da izađu na izbore

Kampanja #TvojGlasJeBitan je nestranačka kampanja, nastala s ciljem podizanjem svjesnost mladih o značaju izlaska na izbore. Ističu kako #TvojGlasJeBitan “ne podržava niti jednu političku stranku, niti bilo koje kandidata/kinju”.

“Cilj kampanje je promovisanje i podsticanje građana/ki na glasanjena Lokalnim izborima 2020. u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na mlade, koji su, podsjećamo, na prethodnim Općim izborima, 2018. godine, u biranju vlasti učestvovali sa udjelom od oko 50%”, navode u saopćenju.

Kampanja #tvojglasjebitan predstavlja svojevrsnu reakciju na nizak procenat izlaznosti građana/ki na prostoru cijele Bosne i Hercegovine na Općim izborima 2018. godine, nestranački orijentisanu, usmjerenu na pozitivnu retoriku i moderne načine komunikacije.

“Zbog same prirode kampanje, ne možemo i ne bismo trebali zabraniti političkim kandidatima/kinjama da iskažu podršku kampanji. Učešće na demokratskim izborima su svakako jedan od najznačajnijih ciljeva naše kampanje, te ukoliko pojedini politički subjekti dijele iste vrijednosti, to ni na koji način ne znači da kampanja preferira pojedine političke stranke i/ili njihove kandidate/kinje”, istaknuo je Nermin Topovčić, koordinator kampanje.

S tim u vezi Kampanja #TvojGlasJeBitan uskoro dobija i svoju web stranicu, koja će osim vijesti i novosti vezanih za samu kampanju i njene aktivnosti, pružiti priliku svim mladim političarima/kama i kandidatima/kinjama da daju svoj doprinos u pozivanju mladih da iskoriste svoje građansko pravo na lokalnim izborima ove godine.

Naime, web stranica kampanje #TvojGlasJeBitan će, između ostalog, služiti i kao platforma za političare/ke da zajedno kroz svoj angažman pozovu mlade da izađu Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2020. godine u što većem broju.

Kroz kampanju, kako kaže Nermin Topovčić, želi se povećati procenat izlaznosti na predstojećim izborima te kao jedan od glavnih ciljeva kampanje ističe maksimalno podizanje svijesti građana/ki po tom pitanju, iako smatra da je to neprekidan i dugotrajan proces u kojem će priliku za učešće imati i mladi političari/ke bez obzira na stranačku pripadnost.

“Pozivamo sve građane/ke Bosne i Hercegovine da nastave pratiti naše kanale na društvenim mrežama, te da daju podršku mladima u namjeri da motivišu svoje vršnjake/inje i građane/ke da izađu na izbore! Vidimo se 15. novembra na biralištima”, poručili su iz kampanj #TvojglasjeBitan.