Neurohirurzi u zeničkoj bolnici od danas boje tumore za sigurnije uklanjanje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Kantonalnoj bolnici Zenica od danas je započela upotreba sredstva za intraoperativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini.

Ova metoda ima veliki značaj i za pacijente i za neurohirurge.Cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje, budući da uklanjanje tumora u potpunosti ili skoro potpuno pokazuje pozitivan učinak na neophodno postoperativno liječenje. Potpuno uklanjanje tumora mozga znatno ovisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga. To je osobito važno jer se tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti. Međutim, granica između zdravih i oboljelih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo mozga, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva – saopćeno je iz bolnice.

Boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, ali ne u zdravom tkivu, mogla bi, kako je rečeno, značajno doprinijeti za intraoperativnu diferencijaciju (razlikovanje) s ciljem što većeg uklanjanja tumora, što je sigurnije moguće.

U hirurgiji oka već se uspješno koristi boja koja se naziva natrij fluorescein. Početni rezultati iz Azije, Amerike i Europe u korištenju ove boje u hirurgiji intrizičkih tumora mozga, kao i u vaskularnoj neurohirurgiji, veoma su ohrabrujući i čine osnovu za upotrebu boje.

Ovaj značajan operativni zahvat izveo je neurohirurški tim kojeg su činili: prof.dr.sc. Rasim Skomorac, mr.sc.Hakija Bečulić, dr. Fahrudin Alić, instrumentarka Sadmira Hećimović i Semin Kasap, te anesteziološki tim u sastavu dr. Elis Vujić i anestetičar Jug Poljac.

Više vijesti