New York: Sjećanje na poginule u terorističkom napadu

U Sjedinjenim Američkim Državama obilježeno je 11 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001, u kojima je poginulo 2.977 osoba.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himne u Wall Streetu na Manhattanu u New Yorku gdje su se i nalazili tornjevi Svjetskog trgovinskog centra (World Trade Center) na koje je izvršen teroristički napad.

U prisistvu rodbine i rođaka poginulih, građana okupljenih na Ground Zerou, mjestu na kojem su se nalazili oblakoderi poznati kao „blizanci“, pročitana su imena svake žrtve stradale tog dana. Uz ostale, pročitano je i ime turskog državljana Zuhtu Ibisa, javio je dopisnik agencije Anadolija iz New Yorka.

Podsjećanje na sve nevine žrtve terorističkog napada obilježava se svakog 11. septembra.No, ovogodišnje obilježavanje tragičnog događaja je bilo drugačije od prethodnih po tome što su mu prisustvovali mnogi političari.

Američki predsjednik Barack Obama je sudjelovao u trenutku tišine, održanom u vrtu južno od Bijele kuće, te je najavljeno da nakon toga planira posjetiti bolnicu u kojoj se nalaze vojnici ranjeni u Afganistanu i Iraku.

Ove godine, za razliku od prošle, zabilježene su minimalne policijske snage zadužene za sigurnost. S druge strane, 11 godina od terorističkog napada, počela je izgradnja novog objekta koji će zamijeniti tornjeve „blizance“.

Nova zgrada će imati 90 spratova, a do sada je završeno 60, i pretpostavlja se da će do kraja 2013. njena gradnja biti završena. Projekat košta 15 milijardi dolara, a u sklopu objekta će biti otvoren i muzej „11.septembar“.

Tornjeve „blizance“ u New Yorku, na koje je izvršen teroristički napad 11. septembra 2001, svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo napustiti prije nego što su se srušili. U rušenju „blizanaca“ poginula su i 343 vatrogasca koji su pokušavali pomoći povrijeđenima da napuste zgrade.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar