Nije platio kaznu, stigla mu obavijest da mora u zatvor

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ako vozač ne plati kaznu za prometni prekršaj koji je napravio u roku koji su mu postavili iz MUP-a županije kojoj pripada, mogao bi završiti iza rešetaka, piše Večernji list BiH.

Naime, prema Zakonu o prekršajima FBiH, kažnjenik koji u roku ne plati u potpunosti ili djelomično novčanu kaznu koja mu je određena odlukom o prekršaju ili prekršajnim nalogom, bit će prinuđen na plaćanje određivanjem lišenja slobode ako sud smatra kako je to jedini razuman i učinkovit način koji će primorati kažnjenika na plaćanje iznosa na koji je obvezan.

Naime, jednom broju građana na kućnu adresu stigle su odluke za određivanje pritvora zbog neplaćenih kazni od 50 KM ili niže.

Naime, zakon navodi kako se o lišenju slobode zbog neplaćanja sud odlučuje odlukom koja se protiv kažnjenoga može donijeti samo jedanput za odnosni prekršaj. Ovo lišenje slobode može odrediti sud po službenoj dužnosti ili na prijedlog mjerodavnog tijela ili Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Sud će izvijestiti podnositelja prijedloga o svojoj odluci i o izvršenju lišenja slobode. Lišenje slobode po odredbama članka zakona ne može biti određeno kažnjenom koji može dokazati da nije u mogućnosti platiti novčanu kaznu. Tu je vidljiva “rupa” u zakonu s obzirom na to da je apsurdno nemati 50 KM za plaćanje kazne, a, primjerice, voziti automobil.

Protiv odluke o lišenju slobode kažnjeni može uložiti žalbu drugostupanjskom sudu u roku od osam dana od prijema odluke o lišenju slobode. Prvostupanjski sud dužan je žalbu dostaviti drugostupanjskom sudu u roku od tri dana od dana prijema žalbe.

Više vijesti