Nikšić: Budućoj Vladi FBiH ostavljamo 500 miliona KM duga manje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nermin Nikšić, premijer Vlade Federacije BiH kaže da žali zbog toga jer neke stvari, Vlada na čijem čelu je bio posljednje četiri godine nije uradila onako kako je i sam zamislio. No, sumiraju li se ukupni rezultati rada Vlade FBiH u vrijeme njegovog mandata, smatra da može biti zadovoljan, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Nikšić je na današnjoj press konferenciji za novinare koju je održao u Alipašinoj, u zgradi Vlade, iznio presjek učinka rade Vlade FBiH od 2010. do 2014. godine. Prema njegovim riječima, duplo više usvojenih zakona nego prethodna Vlada, čak 2.000 tačaka više nego što je bilo na dnevnom redu Vlade prošlog saziva, blizu 50 sjednica Vlade više nego što je održala prošla Vlada, samo su neke od stvari zbog kojih mora biti zadovoljan kako je potrošio posljednje četiri godine kao premijer FBiH.

Prema njegovim riječima, prvi put nakon rata Vlada FBiH nema ni marke duga prema demobilisanim borcima, ratnim vojnim invalidima, neratnim invalidima, dobitnicma najviših ratnih priznanja. Njima je vraćeno, rekao je Nikšić, oko 150 miliona KM, a same naknade uvećane su im za 3,8 posto.

Vraćeno je 196 miliona KM po osnovu duga za staru deviznu štednju.

MMF-u je više vraćano nego što je od njega uzimano.

Penzioneri su za četiri godine dobivali dva puta povećanje penzija od 5 %. Zaustavljen je trend gomilanja duga prema Fondu PIO/MIO, koji je na dan imenovanja Vlade prije četiri godine iznosio 180 miliona KM. Jasno je, rekao je Nikšić, da to nije još uvijek dovoljno, ali uzme li se u obzir da je FBiH jedina u regionu povećavala penzije, ovo se mora ocijeniti kao pozitivan rezultati.

Vlada Federacije BiH, rekao je Nikšić, je u posljednje četiri godine u Federalni zavod za zapošljavanje uložila oko 27.000 miliona KM, što je rezultiralo otvaranjem 10.000 novih radnih mjesta. Ukoliko, smatar premijer, i buduća Vlada nastavi sa ovim programom, to će i u narednom periodu rezultirati novim radnim mjestima.

“Vlada FBiH će budućoj Vladi ostaviti manje dugova i obaveza za oko 500 miliona KM”, rekao je Nikšić.

Izdaci za materijalne troškove na nivou FBiH manji su u prosjeku za deset posto godišnje negu su bili prije.

“Ova vlada je ostvarila investicije veće od 2 milijarde KM putem svoji javnih preduzeća i drugih investicija. Izgradili smo 67 km autoputa u šta je investirano oko 1,2 milijarde KM. Ova investicija osigurala je 5.000 direktnih i 10.000 indirektnih radnih mjesta. Zahvaljujući ovome, BiH je i zvanično izašla iz recesije u kojoj se nalazila kada je ova Vlada imenovana. Investicije u energetski sektor su iznosile oko 800 miliona KM”, poručio je Nikšić.

Jedan od najvećih uspjeha Vlade FBiH je revitalizacija namjenske industrije. Proizvodnja i izvoz u ovoj grani su utrostručeni, a prije dolaska ove Vlade fabrike su bile pred gašenjem.

Premijer se dotakao i Elektroprijenosa, za koji je rekao da je možda i jedan od najbolje okončanih priča nakon rata.

Nikšić je rekao da je zadovoljan i time što u FBiH u posljednje četiri godine pokrenute velike reforme u zdravstvu, a najveće reforme su ostvarene u oblasti Krivičnog zakona.

Ono što nismo uradili, a što sam želio da ova Vlada uradi i što je prijeko potrebno, jeste reforma državne službe, zatim zakon o šumama… – rekao je Nikšić.

Još jedno bolono pitanje Vlade na čijem čelu je Nikšić bio posljednje četiri godine, a koje je Vlada pokušala riješiti, je Zakon o uvezivanju radnog staža. Ovo je problem, rekao je Nikšić, sa kojim se suočavaju hiljade ljudi koji ne mogu ostvariti penziju jer im poslodavci nisu uplaćivali doprinose. Za rješavanje ovog problema, rekao je Nikšić, trebat će oko 700 miliona KM, prenosi Patria.

(VisokoIN/NAP)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.