Nikšić: Naredne godine otvara se oko 15.000 novih radnih mjesta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gostujući u emisiji ‘Danas’ Radija Bosne i Hercegovine, premijer Federacije Nermin Nikšić rekao je kako je zadovoljan usvajanjem budžeta u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije, te kako se nada da će budžet proći i u Domu naroda.

On je naglasio kako budžet u ovim okolnostima nije mogao da ima razvojnu komponentu.

‘U našem programu mi smo jasno istakli da se iz ovakvog budžeta ne može osigurati razvojna komponenta, ali ćemo to raditi kroz vanbudžetske fondove i zbog toga u narednoj godini imamo zaista ambiciozne planove. Očekujemo daljnji zamah kada je u pitanju izgradnja putne infrastrukture i očekujemo početak, praktično, najveće posljeratne investicije u Federaciji BiH, izgradnje termobloka VII u Tuzli, čija je procijenjena vrijednost milijarda i po maraka’, istakao je premijer Nikšić.

Premijer ne vjeruje da će poljoprivrednici imati razloga da postave šatorsko naselje ispred Vlade, što su najavili za četvrtak, jer je u budžetu za narednu godinu ostalo 60 miliona maraka za poticaj poljoprivredi, a sa MMF-om je dogovoreno i da još 10 miliona maraka bude realizirano kroz terminale za takozvani ‘plavi dizel’, te još tri miliona kroz Direkciju za robne rezerve za otkup strateških robnih rezervi i poticaj sjetve pšenice.

U narednoj godini, tvrdi premijer Federacije Nermin Nikšić, bit će i novog zapošljavanja, prije svega, na izgradnji autoputa na koridoru V-c.

‘Očekujemo da nekih 5.000 ljudi bude angažovano na izgradnji autoputa. Prema onome kako se to u pratećim djelatnostima reflektuje, obično se to množi sa 2,5 ili 3 dodatno angažovana radnika, pa onda dobijemo brojku od 12 do 15 hiljada novih radnih mjesta’, istakao je federalni premijer.

Nermin Nikšić je rekao kako će naredne godine Vlada donijeti set zakona za borbu protiv korupcije, a već su stvorene pretpostavke za rad Agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Ambiciozni planovi, rekao je premijer, neće biti mogući bez rekonstrukcije Vlade, pa će, kako je naveo, vrlo brzo pokrenuti proceduru razrješenja ministara iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, te popunu njihovih mjesta u skladu sa parlamentarnom većinom u Federaciji.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.