Nikšić potvrdio: Deltagrip Tradingu dosuđeno oko 9 miliona dolara štete

Kompaniji Deltagrip Trading LLP iz Velike Britanije Arbitražni sud međunarodne trgovinske komore u Parizu (ICC) dosudio je naknadu štete od oko devet miliona dolara u sporu protiv Naftnih terminala Federacije BiH d.o.o Ploče, potvrdili su federalni premijer Nermin Nikšić i direktor Terminala FBiH d.o.o Rasim Kadić na pres-konferenciji danas u Sarajevu tokom sjednice Vlade FBiH.

Presuda, kojom je naložena isplata za 15 dana, je konačna, ali pošto proceduralno treba da bude još i kod pravosuđa u Hrvatskoj u smislu njenog priznavanja, jer je donesena na stranom sudu, do konačnosti obaveza Terminala, koji su u stopostotnom vlasništvu Federacije BiH, trebat će vjerovatno još dosta vremena, smatra direktor Rasim Kadić.

Upravo u tom vremenskom međuprostoru treba razmisliti šta dalje činiti, dodao je, misleći na zaštitu interesa kompanije i Federacije.

Premijer Nikšić je izjavio da su ugovori koji su doveli do ove štete, u Tužilaštvu već četiri godine, ali još nije bilo povratne informacije o tome ima li elemenata krivičnog djela.

“Uputit ću dopis Tužilaštvu i tražiti da se pozabavi ovim pitanjem”, rekao je na pres-konferenciji premijer Nikšić.

Na novinarsko pitanje ko treba da odgovara, premijer je kazao da Tužilaštvo treba da se odredi o tome ima li odgovornih među ljudima koji se spominju u materijalu upućenom prije četiri godine, a to su: Josip Tomić, Vahid Hećo, Nedžad Branković, Dževad Ganić i drugi.

Vlada i resorno ministarstvo će stajati uz upravu i štititi interese Terminala i Federacije BiH, dodao je premijer.

Po Kadićevim riječima precizan dosuđeni iznos je 5.067.745 dolara te još 1.107.479 eura, što je 6,2 posto od traženih 103 miliona dolara plus 1,3 miliona eura.

Iako iznos nije veliki u odnosu na traženi, presuda je šokantna, a problem naslijeđen, naglašava direktor.

Britanska kompanija Deltagrip Trading LLP saopćila je danas da je zaprimila presudu Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore u Parizu kojom je djelimično usvojen njen tužbeni zahtjev zbog raskida ugovora s Naftnim terminalima Federacije BiH d.o.o. Ploče.

Navela je i da joj je dosuđena naknada štete od oko devet miliona dolara.

Deltagrip Trading u saopćenju navodi da ta presuda potvrđuje sve ranije njene navode da je ugovor raskinut bez pravne osnove te da joj je raskidom ugovora nanesena šteta.

Također, Deltagrip Trading ističe da su upozorenja koja su bila upućena najvišim organima vlasti Federacije BiH bila ignorirana od tadašnjih nositelja vlasti te da krivnja i odgovornost za raskid ugovora leže isključivo na strani tadašnje uprave i nadzornog odbora firme Naftni terminali Federacije BiH d.o.o.

(VisokoIN/Fena)