Nikšić: SDP mora biti stranka cijele BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je u izjavi za medije uoči početka Kongresa Socijaldemokratske partije (SDP) BiH kazao da bi „bilo nepametno i neodgovorno da u ovoj zemlji ne postoji blok stranaka ljevice“.

“S obzirom da kod nas sve sporo i teško ide, bit će dobro da se profiliše politička scena na tom nivou, ljevica, koja u ovom trenutku nije precizno definisana ali bit će je sigurno”, kazao je Komšić.

Kao predstavnik SDA Safet Softić je kazao da je tu da iskaže poštovanje i odnos prema Kongresu SDP-a BiH, i podsjetio je da je SDP BiH nakon posljednjih opštih izbora u BiH doživio nizak rejting, te da su platili veliku cijenu svog četverogodišnjeg učešća u vlasti.

Ali, Softić kaže da ono što se u međuvremenu događalo od tada do danas, daje mogućnost da SDP BiH ponovo postane jedna od prvih stranaka u BiH.

“S obzirom na ono što je SDP BiH od rata pa do danas bio u bh. društvu, priželjkujem da SDP BiH na neki način nađe svoj put da ozdravi, ojača u interesu BiH, da kao ozbiljna i jaka stranka bude konkurencija i SDA i svim drugim strankama koje dobijaju većinsku podršku naroda u ovom vremenu”, naglasio je Softić.

Također je i HDZ 1990 dao podršku procesu u koji je SDP vrlo hrabro krenuo, a glavni tajnik stranke Ilija Cvitanović kaže da je tu da iskaže podršku Kongresu SDP-u BiH, demokratizaciji političkih odnosa unutar političkih partija u BiH, te skoroj demokratizaciji ukupnog društva u BiH, i naglašaa kako je očito da je „SDP BiH iz jedne male krize izišao jači nego što je bio i ovim putem im dajemo podršku“.

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak je kazao da se čitav region sukobljava sa istim problemima, sa nesrećama koje su zadesile region, a ovaj Kongres je dobra prilika da se okupe.

“Nije dovoljno to što su nas nacionalisti podijelili po granicama koje su sami iscrtali, nego moramo da se pronađemo između sebe da bismo se zaštitili od nesreća koje su nas vrebaju”, kazao je Čanak prije početka Kongresa SDP BiH.

Kao primjer, naveo je aktualnu migrantsku krizu, koja bi se, po njegovom mišljenju, daleko lakše riješila kada bi postojao principijelan stav o njoj, ali na žalost takvog dijaloga na državnom vrhu nema.

“Zato je važno da se mi socijaldemokrati barem između sebe dogovorimo, kako bismo uticali, svako na svoj državni vrh, i skrenuli im pažnju da bez dogovora i saradnje sreće na ovim prostorima nema”, kazao je Čanak u izjavi za medije.

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić je podsjetio da su u posljednjih devet mjeseci radili na povratku povjerenju članova stranke, rukovodstva , i svakako da usvoje inovirani Statut i politički program kako bi u narednom periodu krenuli u realizaciju onoga što je i sam u Platformi obećao članstvu stranke, a to je povratak jedinstva SDP BiH, rad na izradi platforme za okrupnjavanje i ujedinjavanje ljevice, i ujedinjavanje našeg društva, odnosno izgradnja države na principima ZAVNOBIH-a i antifašizma.

“To neće biti lagan posao, ali to je naša vizija i za nju ćemo se boriti. Platforma nije vlasništvo ni jedne političke partije. Platformu ćemo ponuditi i akademskoj zajednici i nevladinom sektoru svima koji žele da vide jaku ljevicu. Ključno je da moramo biti stranka cijele BiH”, rekao je Nikšić.

Inovacije Statuta i Programa SDP BiH rađene su u proteklih 10 mjeseci, a sve organizacije i svi članovi partije su imali pravo svojim amandmanima uticati na sadržaj ovih partijskih dokumenata, navode iz te partije.

Na Kongresu SDP BiH danas će biti biran novi saziv Glavnog i Nadzornog odbora, a mijenjat će se i Statut i Program SDP-a BiH, a također će biti ozvaničen početak mandata predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, nakon što je nedavno izabran na izborima po sistemu “jedan član-jedan glas”.

Kongresu SDP-a prisustvuje 850 delegata, te gostiju iz zemlje, regiona i inozemstva.

TOP VIJESTI

Više vijesti