Nikšić: Sutra na Vladi zakoni o oduzimanju nelegalno stečene imovine

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas da je jedan od preduvjeta za efikasnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala usvajanje adekvatnog zakonskog okvira.

Premijer Nikšić je na pres-konferenciji u Sarajevu prezentirao set zakona iz oblasti borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u Federaciji BiH, te paket zakona usmjerenih ka jačanju fiskalne discipline, novom zapošljavanju, poboljšanju položaja radnika i privlačenju investicija u FBiH.

Premijer je najavio da će sutra biti održana redovna sjednica Vlade a na njenom dnevnom redu, među ostalim naći će se drugi dio zakona iz posebnog zakonodavnog paketa koji pripremaju već duži period.

Radi se o Zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakonu o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Federacije.

“Ovi zakoni imaju za cilj stvaranje uvjeta za odlučan obračun s organiziranim kriminalom i korupcijom u Federaciji BiH”, istakao je premijer.

On je podsjetio da je Vlada na prošloj sjednici utvrdila Prijedlog Zakona o prekršajima, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH, Prijedlog Zakona o inspekcijama, Nacrt Zakona o javno- privatnom partnerstvu i Nacrt Zakona o privrednim društvima.

“Nakon što sutra, nadam se, utvrdimo prijedloge Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala, te Zakona o izmjenama i dopunama krivičnog zakona Federacije, tražiću od oba doma Parlamenta FBiH da se o svim ovim zakonima kao jednom paketu izjasne na posebnoj sjednici”, rekao je Nikšić.

Dodao je da je cilj da svi ovi zakoni stupe na snagu najkasnije početkom 2014. godine.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.