Nismo namjestili žrijeb Svjetskog prvenstva!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Već uobičajene optužbe za manipuliranje ždrijebom FIFA je htjela ignorirati i nakon što su izvučene skupine Svjetskog prvenstva u Brazilu. Sve je više onih koji sumnjaju kako je krovna nogometna organizacija sposobna za takvu prijevaru kako bi zaštitila svoje interese.

Ono što je potaknulo sumnju je način na koji je glavni operativac FIFA-e Jerome Valcke izvlačio imena nacionalnih selekcija. Pročitajte kako. Video koji opisuje Valckeov trik pogledali su već milijuni Španjolaca, čija je momčad završila u teškoj skupini s Čileom, Nizozemskom i Australijom.

Sporan je bio i ždrijeb prije ždrijeba, kojime se spasila Platinijeva Francuska, koja je završila u jednoj od lakših skupina, zajedno s Blatterovom Švicarskom. Da to nije slučajno, smatra i jedan od najpoznatijih sportskih manipulatora Velibor Džarovski: > “Ždrijeb FIFA-e je namješten, znam ja kako se to radi!”

S druge strane Atlantika stižu optužbe kako je FIFA pogodovala Argentini, jer su neki argentinski novinari večer uoči ždrijeba već znali s kime će igrati njihova reprezentacija, koja je unaprijed rezervirala i bazu u Belo Horizonteu, gdje igraju s Iranom. I susrete s BiH i Nigerijom igraju u gradovima bliže granici s Argentinom. Veza je, pretpostavlja se, bio moćni Blatterov dopredsjednik Julio Grondona.

FIFA je nakon svega morala reagirati i, očekivano, odbacila je optužbe.

“Te su glasine neutemeljene. Pripreme za ždrijeb pratila su tri prredstavnika tvrtke “Ernst & Young” (jedna od najvećih konzultanskih kompanija svijeta, op.a.), a Valckea je konstantno pratilo čak sedam kamera. Direktor prijenosa odlučio je odakle će kamere snimati”, poručila je glasnogovornica FIFA-e Delia Fischer.

“Stol je bio isti kao i 2010. godine. Na njemu je monitor koji prikazuje istu grafiku kao i na LED zidu. Valcke je gledao popis skupina”, odgovorili su iz FIFA-e njemačkom Bildu.

Činjenica da je Svjetska nogometna federacija odlučila reagirati na optužbe govori koliko ih je zabrinulo nisko povjerenje javnosti u FIFA-u i njenu viziju modernog nogometa. Čak i ako se ždrijebom nije manipuliralo, dokle god će se odluke i potezi vući iza paravana, daleko od očiju javnosti, svi imamo razloga sumnjati. Naročito kad su u igri milijarde dolara.

Jesu li s razlogom novinari u Brazilu pitali gospodara svjetskog nogometa čemu toliki spektakl koji je koštao desetke milijuna dolara, zbog ždrijeba kuglica koje su se nekada izvlačile ovako:

Odgovor Seppa Blattera bio je: “Ždrijeb je integralni dio šoua Svjetskog prvenstva. Pokazat ćemo vam u petak. To je prihvaćeno od svih nogometnih navijača, da ždrijeb treba biti spektakularan”.

Ili je spektakl bio samo odvraćanje pozornosti?

(VisokoIN)

Više vijesti