Ništa od odgađanja lokalnih izbora 2016. godine u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ideja oko odgađanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini 2016. godine definitivno se može smatrati onom oko koje neće biti saglasnosti, istakao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Odgađanje lokalnih izbora u BiH 2016. godine, ocijenio je Genjac, naime, bi podrazumijevala izmjene Ustava u FBiH i izmjenu određenih zakona u entitetu RS.

“To opet podrazumijeva puni konsenzus svih političkih stranaka koga u ovom trenutku nema u potpunosti. Samim tim ta akcija je nemoguća”, rekao je Genjac.

Član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH smatra da “možda još ima prostora da se razmišlja da se lokalni izbori 2016. održe na mandat od dvije godine pa da se 2018. spoje na taj način sa općim izborima”.

“Ali, i ta ideja podrazumijeva određene intervencije u zakonima i ne znam da li će se tu također, može postići saglasnost političkih stranaka. Tako da mislim da su u ovom trenutku kalkulacije stranaka i dnevno politički interesi otprilike onemogućili spajanje izbora”, ocijenio je Genjac.

Genjac koji je i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH naveo je kako tokom priprema izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH neće doći do povećanja izbornog praga sa tri na pet posto kako je zagovarano.

“Izborni prag ne možemo prihvatiti jer hoćemo adekvatno političko predstavljanje u entitetu RS. Mi se u velikom broju općina krećemo upravo oko tri posto, u Narodnoj skupštini RS oko četiri posto. Vrlo je rizično povećanje izbornog praga što se tiče našeg, bošnjačkog političkog predstavljanja u RS-u”, zaključio je Genjac.

Član Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH istakao je da “ima izgleda i ideja da se zatvore kandidacijske liste na izborima, te da se usaglasi značajan broj tehničkih popravki u smislu poboljšanja izbornog procesa”.

“Sve što je krupno, a što nije vezano za lokalne izbore kao što je presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić – Finci ostaje nakon općinskih izbora. U ovom dijelu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je vrlo zamršeno, a hitno rješavanje pitanja Statuta Grada Mostara. Mislim da će se tu najviše morati uložiti energije i spremnosti na kompromise”, smatra Genjac.

Naveo je da Gradski odbor SDA Mostara radi na inicijalnim prijedlozima.

“Imali smo sastanak rukovodstva SDA i HDZ BiH na kojem je zaključkom dogovoreno da gradski odbori rade na rješenjima i razgovaraju. Ako se približe rješenja, zaključeno je, da se ide sa zajedničkim prijedlogom prema Interresornoj radnoj grupi, odnosno prema Parlamentarnoj skupštini BiH”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Genjac.

Sastanak Interresorne radne grupe za pripreme prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH trebao bi se održati 11. ili 12. januara kako bi se utvrdila rješenja koja će se uputiti u parlamentarnu proceduru.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.