Nisu isplaćene sve penzije za maj!

Penzije za maj još nisu dobili svi penzioneri u FBiH koji novac primaju putem pošte, iako je već šesti dan od zvaničnog datuma kada se isplaćuju penzije. Redakciji “Dnevnog avaza” jučer su upućeni brojni pozivi penzionera koji kažu da im je dosta maćehinskog tretmana prema njima.

Hamdo Mimić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera/umirovljenika FBiH, naglašava da je “penzionerima voda došla do grla”.

Selektivna uplata

– Koliko sam informisan, para nema za naše penzije. Radi se o tome da se svaki mjesec posuđuju sredstva od narednog mjeseca kako bi nama bile isplaćene penzije. Novac se za ovu namjenu uplaćuje selektivno na pojedina područja. Imali smo situaciju u Kaknju da je u banci isplaćen novac za dio građana koji su čekali, dok za ostale nije bilo novca – pojašnjava Mimić.

Navodi da su imali i problem na području općine Ilidža u Sarajevu, koja ima oko 6.000 penzionera, jer je poštar ponio penzije za samo 17 građana.

Subjektivna greška

– Možete misliti šta se desilo kada su ostali vidjeli da nema novca za njih. Situacija se jedva smirila. Ima subjektivnih grešaka i kod pojedinih pošta, nije isključena mogućnost da se našim parama operativno radi kako bi se podmirile neke potrebe – tvrdi Mimić.

Kako kaže, ova populacija imala je dovoljno strpljenja do sada, ali više nema i sve su izvjesniji masovni protesti penzionera.

– Situacija je grozna. Savez je napravio plan masovnog okupljanja i uputio taj akt kantonalnim savezima. Dovoljno smo bili razumni, ali vidite u kakvoj je situaciji država, njome više nema ko upravljati – ustvrdio je Mimić.

Krnjić: Uplatili smo sav novac

Direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić u izjavi za naš list potvrdio je da je sav novac za majske penzije uplaćen iz ove ustanove.

– Prije podne (jučer, op. a.) uplaćen je novac za sve penzionere u FBiH, kao i one koji žive u Republici Srpskoj, a odavde primaju penzije. Nemamo loše iskustvo s poštama i mislim da će svi dobiti svoj novac – pojasnio je Krnjić.

On nije želio reagirati na Mimićeve navode da se s penzionerskim parama operativno radi, jer, kako kaže, to nije za komentiranje.

(VisokoIN/Avaz)