Njemačka kaznila Dodika: RS ostaje bez pomoći za poljoprivrednike

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Od najave da će Vlada Njemačke pomoći saniranje štete u poljoprivredi nastale zbog adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ništa. To je priznala i Vlada Republike Srpske, iako ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić i dalje tvrdi da će pomoći biti, ali samo tehničke i logističke.

SR Njemačka nam je obećala finansijsku pomoć i povoljne kredite, a dobićemo samo tehničku i logističku podršku, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede RS-a proizvođačima, koji čekaju 1. februar i stupanje na snagu prilagođenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Tačne razmjere ekonomskih posljedica po domaći agrar Svjetska banka uradiće do kraja januara. U Vladi Republike Srpske izračunali su da će one za RS iznositi oko 210 miliona maraka. Kakva god da bude računica, po svemu sudeći pašće na teret proizvođača RS-a, jer tu vrstu pomoći Njemačka ne planira pružiti RS-u.

Zbog adaptacije SSP-a prošle godine izbio je pravi rat između Saveza za promjene i Vlade RS-a koja nije dala saglasnost Predsjedništvu BiH da prihvati sporazum. Pristala je tek nakon sastanka njemačkog ministra poljoprivrede Christiana Schmidta i predsjednika RS-a Milorada Dodika, u julu prošle godine, kada je dogovoreno da Nijemci finansijski pomognu poljoprivrednicima u RS-u.

Mladen Ivanić tada je tvrdio da je presudan bio njegov razgovor sa kancelarkom Angelom Merkel i da je zapravo on dogovorio pomoć. Ona će po svemu sudeći izostati, a Ivanić danas svu odgovornost prebacuje na entitetske ministre poljoprivrede. U pomoć Njemačke Milorad Dodik i dalje vjeruje, jer će tvrdi domaći agrar izgubiti stotine miliona maraka.

“Posredne štete koje će se desiti u privredi su nesumnjivo veće. Ja vjerujem u obećanje njemačkog saveznog ministra. Znam da je dogovarano u okviru ministarstva, da se vodi ta rasprava i ja vjerujem da će to biti korektno. Ukoliko ne bude, naravno biće prilike da o tome kažemo šta imamo”, rekao je Milorad Dodik.

BIH je prilagodila SSP u julu prošle godine po principu tradicionalne trgovine što najviše odgovara Hrvatskoj. To praktično znači odobravanje bescarinskog uvoza, a dogovorene su i tačne kvote roba koje će ulaziti u Bosnu i Hercregovinu. Zbog nelojalne konkurencije očekuje se da BiH izgubi stotine miliona, najviše Republika Srpska koja drži 70 odsto poljoprivredne proizvodnje.

Na gubitke se poljoprivredni proizvođači već spremaju. Nikakva ih kažu tehnička ili logistička podrška Njemačke neće spasiti kao ni ona moralna od domaćih vlasti.

“Mi zaista nismo vjerovali da ćemo dobiti bilo šta i da će neka druga država pomoći nešto što vlastita Vlada ne čini”, istakao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Većina proizvođača ipak je u finišu pregovora oko SSP-a vlastima dala pristanak. Veći otpor skoro ne najavljuju, jer su trenutno zaokupljeni budžetom za agrar kojim nisu dobili zakonom garantovanih šest odsto. Zato pišu apelaciju Ustavnom sudu koja bi, nadaju se, trebala da srušiti kompletan budžet Republike Srpske.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.