Njemačka legalizovala marihuanu u medicinske svrhe

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zakonom izglasanim u Bundestagu ljekari će od sada moći prepisati kanabis pacijentima sa teškim oboljenjima. Njemački zastupnici u četvrtak su jednoglasno odobrili legalizaciju marihuane u medicinske svrhe za teško oboljele pacijente, kada ne postoji učinkovita alternativna terapija.

Zakonom izglasanim u Bundestagu ljekari će od sada moći prepisati kanabis pacijentima sa teškim oboljenjima poput raka, epilepsije, multiple skleroze.

Njemačka se na taj način pridružuje evropskim zemljama koje su legalizovale proizvode na bazi kanabisa: Austriji, Velikoj Britaniji, Češkoj, Finskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Sloveniji, Španiji, Hrvatskoj i Makedoniji.

Njemački pacijenti će moći u apotekama uz recept nabaviti ekstrakt kanabisa ili njegov sušeni cvijet. Tekst koji predviđa da će zdravstvene osiguravajuće kuće preuzeti troškove, stupa na snagu u martu.

Tim zakonom će se omogućiti bolja briga za pacijente na palijativnoj skrbi, ocijenio je konzervativni ministar zdravlja Hermann Grohe, čiji su zakon pozdravile stranke svih orijentacija.

Bez dozvole za uzgoj

“Danas je lijep dan”, rekao je zastupnik Rainer Hayek, član konzervativne stranke CDU kancelarke Angele Merkel. Naglasio je da zakon ne omogućava pušenje marihuane na recept i ne dopušta pacijentima da je sami uzgajaju.

Prije usvajanja zakona, Marlene Mortler, vladina dužnosnica zadužena za to pitanje, istakla je da zakon ne otvara put ukidanju opće zabrane upotrebe marihuane.

Donošenje zakona najavljeno je u maju, nakon što je jednom pacijentu odobren uzgoj kanabisa kada je dokazano da se radi o jedinoj tvari koja mu može ublažiti tegobe, prenosi Al Jazeera.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.