Njemačka ministrica se odriče titule doktora

Jedna njemačka ministrica rekla je da će prestati da koristi akademsku titulu “doktora”, pošto je berlinski univerzitet riješio da ponovo ispita navode o plagiranju, povezane s njenom doktorskom tezom.

Franziska Giffey, iz Socijaldemokratske stranke, od koje se očekuje da će se kandidovati za gradonačelnicu Berlina iduće godine, ministrica je za porodicu, starije, žene i omladinu u vladi kancelarke Angele Merkel od 2018. godine.

Zbog navoda o plagijatu, Berlinski slobodni univerzitet pokrenuo je reviziju njene doktorske teze iz 2010. o politici Evropske komisije. Giffey je prošle godine rekla da će podnijeti ostavku u Vladi ako joj doktorat bude poništen. Univerzitet je tada riješio da izda opomenu, ali ne i da joj oduzme titulu. Univerzitet je prošle sedmice saopštio da će preispitati tu odluku pošto je izvještaj jednog stručnjaka doveo u pitanje pravo univerziteta da samo izda opomenu.

Giffey je ponovila da je tezu napisala u dobroj vjeri. Ona je citirala prvu odluku Univerziteta u kojoj je njen rad opisan kao “nezavisni akademski napor”, uprkos nekim nedostacima, i zaključeno da bi bilo nesrazmjerno poništenje njenog doktorata.

“Nisam spremna da nastavim da dozvoljavam da moja disertacija i postupak koji je sada ponovo otvoren, postanu predmet političkih sporova”, rekla je Giffey. Ona je dodala da će odmah prestati da koristi doktorsku titulu da bi spriječila štetu koju to nananosi njenoj porodici, političkom radu i partiji.

“Ono što sam ja i šta mogu da uradim, ne zavisi od te titule”, rekla je ona.

Ona je rekla da namjerava da ostane na svom ministarskom mjestu i da neće odustati od kandidovanja krajem novembra za šeficu berlinskog ogranka svoje partije.

Doktorati se visoko cijene u Njemačkoj i izazvali su probleme visokom političarima. U 2011. godini tadašnji ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg izgubio je doktorat i podnio ostavku kada se pojavilo da veliki dijelovi njegove doktorske teze nisu njegov originalni rad. Dvije godine kasnije tadašnja ministrica prosvjete Annette Schavan je podnijela ostavku kada joj je univerzitet oduzeo doktorat.