Njemački obavještajci žele pravo da prate djecu povratnika sa sirijskog ratišta

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šef njemačke obavještajne agencije želi revidirati propise o zabrani praćenja djece, zbog zaštite od „potomaka islamskih boraca koji se vraćaju s ratišta“ i koji bi kao „spavači“ mogli izvoditi napade, navodi Reuters.

Hans-Georg Maassen, direktor agencije BfV je rekao da se sigurnosni zvaničnici pripremaju za povratak boraca terorističke organizacija ISIL u Njemačku sa, kako je rekao, „djecom kojima je možda ispran mozak“, ali je istakao da ne očekuje neki „veliki talas dolazaka“.

Blizu hiljadu ljudi je, kako se vjeruje, otišlo iz Njemačke u Siriju i Irak, a neki se vraćaju s porodicama.

– Samo mali broj od 290 djece koja su napustila Njemačku, ili su rođena u Siriji i Iraku se vratio. Mnogi su još uvijek tamo ili se sele u Afganistan – naveo je Maassen.

On smatra da Njemačka treba revidirati stroge zakone o praćenju djece mlađe od 14 godina kako bi se pripremili na „rizik da napade izvedu djeca i od devet godina koja su odgojena u školama ISIL-a“.

– Oni su vrlo rano došli pod utjecaj terorističke ideologije, u školama i vrtićima, naučeni su da se bore i nekada primoravani da muče i ubijaju zatvorenike. Mi moramo biti svjesni da su ta djeca možda hodajuće bombe i da im može biti ispran mozak kako bi počinili napade – pojasnio je.

Više vijesti