Njemačku potresa skandal zbog nepropisnog izdavanja odobrenja za azil

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zbog skandala sa nepropisnim tretiranjem zahtjeva za azil u Njemačkoj doći će do višemjesečnog kašnjenja u procesuiranju, dok će 18.000 zahtjeva revidirati poseban tim od 70 ljudi, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke, javlja dpa.

Federalni ured za migracije i izbjeglice, agencija koja prima zahtjeve za azil, suočava se s optužbama da je dodijelila azil mimo propisa u 1.200 slučajeva u svom uredu u Bremenu, najvjerovatnije, zbog mita. Tim od 70 osoba će tri mjeseca revidirati donesene odluke. To bi, kako je navedeno, broj slučajeva koji čekaju odluku mogao povećati sa 50.000 na 80.000.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer i direktor Ureda Jutta Cordt su saslušani na parlamentarnom komitetu. Uprkos pozivima Stranke zelenih da se javno objavi saslušanje, to nije učinjeno.

Komitet razmatra osnivanje posebne istražne komisije. Skandal bi se mogao proširiti i van Bremena. Interni dokumenti potvrđuju da je bilo sumnji u visok procenat odobravanja azila za migrante iz Irana i Afganistana i u drugim njemačkim gradovima. Ured ističe da su uposlenici bili pod pritiskom direktora da procesuiraju veliki broj aplikacija koje su stigle tokom 2015. i 2016. godine, više od 1,4 miliona.

Seehofer je obećao da će razjasniti neregularnosti i otkriti uzroke problema. Pitanje migranata i izbjeglica je jedno od najvrućih u Njemačkoj od kada je kancelarka Angela Merkel odlučila otvoriti vrata za migrante.

Više vijesti