da block

Nobelovac Lech Walesa šokirao izjavom o homoseksualcima

da block

Lech Walesa, sindikalni vođa legendarnog sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir, šokirao je izjavom da su homoseksualci manjina i ne zaslužuju važnu ulogu u politici, što bi moglo utjecati na njegov ugled u domovini koja danas diše drukčije nego u doba rušenja komunizma, prenose agencije.

Homoseksualci “moraju znati da su manjina i da se moraju zadovoljiti malim stvarima”, rekao je u petak danas 70-godišnji Walesa koji je “nasjeo” na provokativno pitanje televizijskog voditelja i odgovorio da bi u parlamentu trebali sjediti uza zid “i čak iza zida”, jer su “manjina i ne smiju se nametati većini”.

Ocijenio je da je većina izgradila demokraciju te da je on katolik koji tolerira manjinu no protivi se tomu da oni (homoseksualci) “manifestiraju na ulici, a njegova djeca i unuci moraju od takvih prizora okretati glavu”, piše agencija AFP.

Walesina je izjava razbjesnila mnoge u današnjoj Poljskoj koja se promijenila od doba kada je taj prvi demokratski izabran predsjednik u postsovjetskoj Poljskoj, vrlo konzervativni rimokatolik i otac osmero djece, bio dio naprednih snaga koje su rušile komunizam.

Izjavu su kritičari nazvali “trogloditskom” i ocijenili da je Walesa “osramotio Nobelovu nagradu za mir”.

Tradicionalno konzervativna katolička zemlja koja je dugo priječila svaku raspravu o pravima istospolnih zajednica, današnja je Poljska drukčija i u parlamentu danas sjede zastupnici Anna Grodzka, transrodna osoba i deklarirani homoseksualac Robert Biedron, što je nekad bilo nezamislivo.

Poljski parlament odbacio je prijedlog zakona o civilnom partnertstvu, no napredak je što je on uopće bio uvršten o temi koja je bila tabu u doba komunizma i prvih godina demokracije.

Posljedice Walesinog istupa mogle bi biti vrlo ozbiljne, smatraju političari i novinari.

Nacionalni odbor za sprječavanje širenja govora mržnje podnio je tužbu državnom odvjetništvu protiv Walese optužujući ga za “širenje propagande protiv seksualne manjine”.

Izjava bi mogla imati šire implikacije jer Walesa danas nije aktivni političar, ali održava govore u svijetu o svojoj ulozi u rušenju komunizma.

Od sada niko pri zdravoj pameti neće više pozvati Walesu kao moralni autoritet, znajući što je taj izgovorio, rekao je zamjenik predsjednika poljskog parlamenta Jerzy Wenderlich.

Nisu, međutim, svi političari iznenađeni. Primjerice konzervativni poljski član Evropskog parlamenta Adam Bielan ističe kako Walesina stajališta odavna ne ocjenjuje “politički korektnima”.

(VisokoIN/Fena)