-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Normalizovano snabdijevanje gasom u Srbiji

Iz “Srbijagasa” navode da je od 16.00 časova normalizovano snabdijevanje gasom u Srbiji nakon obustave isporuke ovog energenta “Balkanskim tokom” zbog havarije u sistemu u Bugarskoj.

Snabdijevanje je normalizovano kada je počeo interventni uvoz gasa iz Mađarske, potvrdili su u “Srbijagasu”, prenosi RTS.

Srbija “Balkanskim tokom” doprema 60 odsto gasa.

U “Srbijagasu” kažu da su zbog havarije u Bugaskoj zamolili velike potrošače – Beogradske elektrane, Novosadsku toplanu i neke kompanije da potrošnju svedu na tehnički minimum samo do 16.00 časova dok ne stigne gas iz interventnog uvoza, iz Mađarske, kako bi održali stabilnost gasnog sistema.

“Mi smo iz Mađarske uspeli da obezbedimo dodatnih pet miliona metra kubnih što je uz ono što proizvodimo u `Banatskom dvoru` sasvim dovoljno da ponovo stabilizujemo srpski transportni sistem i da svaki potrošač u Srbiji dobije potrebnu količinu gasa. To smo u stanju da uradimo i sutra i prekosutra, sve dok se ne oslobodi trasport iz pravca Bugarske prema Srbiji”, kaže generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović.

Havarija se dogodila na starom magistralnom gasovodu koji vodi iz Bugarske u Rumuniju, što je stopiralo isporuke i na novom gasovodu. U “Bulgartransgasu” kažu da Tužilaštvo u Varni istražuje uzrok pucanja cevi.

I iz Ministarstva energetike Srbije uvjeravaju potrošače da ne brinu i da će gasa biti dovoljno.

“Srbijagas ima nalog da obezbedi dodatne količine, kao i da pokrene svoje planove za zaštitu tržišta u ovom momentu”, rekao je pomoćnik ministra energetike Srbije Raša Kojčić.

Srbija bilježi stalni rast potrošnje gasa. Samo za devet mjeseci, zbog zahtjeva industrije, uvezeno je 14 odsto više od prvobitno planiranih količina.

Izvršni direktor “Bulgartransgasa” Vladimir Malinov kaže da je za sada ustanovljeno da su napukle dvije cijevi od 12 metara.

“Ali tek kada otkrijemo veći dio gasovoda, vidjećemo da li ćemo morati da ih zamijenimo drugim. Uspjeli smo djelimično da obnovimo prenos prirodnog gasa u Rumuniju. Trudićemo se da što prije otklonimo nanesenu štetu”, dodao je on.

Unesite komentar