Norveška nije kršila ljudska prava masovnog ubice Breivika

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Norvreška nije prekršila ljudska prava masovnog ubice Andersa Behringa Breivika, presudio je žalbeni sud u srijedu, poništavajući raniju presudu da je njegova skoro potpuna izolacija u ćeliji od tri sobe nehumana.

Breivik, antimuslimanski nenonacista, detonirao je bombu u Oslu u julu 2011. koja je ubila osam ljudi. Potom je ubio iz vatrenog oružja 69 ljudi, većinom tinejdžera, u kampu mladih tada vladajuće Laburističke stranke.

– Žalbeni sud Borgarting ustanovio je da Anders Behring Breivik nije, i nikada nije ni bio predmetom mučenja ili nečovječnog i degradirajućeg tretmana – navodi sud u saopćenju.

Strogi uvjeti za Breivika, koji nema kontakta s drugim zatvorenicima, određeni su jer nije pokazao kajanje i predstavljao je nasilnu prijetnju, navodi sud. Također je moguće da ga napadnu drugi zatvorenici.

Niži sud u Oslu presudio je u prošloj godini da takve okolnosti predstavljaju nehumani tretman na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Breivikov advokat Oeystein Storrvik izrazio je iznenađenje današnjom presudom i izjavio je da će uputiti žalbu norveškom Vrhovnom sudu. Ukoliko i ta žalba bude odbijena, Breivik se može žaliti Evropskom sudu za ljudska prava, prenosi Reuters.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.