Norveškoj obitelji meteorit probio krov kolibe i pao u sobu

Obitelj Thomassen je prvo primijetila rupu u krovu, a potom u sobi kamen u za koji se utvrdilo da je meteorit. To je bio prvi obiteljski posjet kolibi ove zime. Stručnjaci sa Sveučilišta u Oslu pretpostavljaju kako je meteor pao 1. ožujka kada se na nebu iznad Norveške mogla vidjeti “kiša meteora”, piše space.com.

“Kamen vrijedi pravo malo bogatstvo”

“Provjerili smo stotine dojava u potrazi za dijelovima meteorita”, kazao je astrofizičar Knut Jorgen Roed Odegaard nakon pregledavanja kolibe obitelji Thomassen. “I onda ga nađemo ovdje u Oslu”, oduševljeno je kazao znanstvenik. Odegaard je kazao kako se radi o rijetkoj vrsti meteorita, a 585 grama teški kamen se razbio na dva dijela.

“Ova obitelj ima puno sreće”, kazao je znanstvenik sa Pariškog astrofizičkog instituta serge Koutchmy. “Prvo zato što dio meteorita nije napravio veliku štetu, no i zato što taj kamen vrijedi pravo malo bogatstvo”, objasnio je znanstvenik.  Svemirsko kamenje rijetko pada u jače naseljena područja, a pronalazak meteorita u Norveškoj je velika iznimka. U toj skandinavskoj zemlji je od 1848. godine pronađeno samo 14 meteorita.

(VisokoIN)