Norvežaninu urađena operacija kičmenog stuba

Norveški državljanin Egil Erlingsen, uposlenik NATO baze u Sarajevu, koji je upravljao avionom koji se srušio u srijedu navečer u mjestu Kolušići kod Visokog, nalazi se na Odjelu intenzivne njege Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon što mu je urađena komplikovana operacija kičmenog stuba, potvrdila je za “Dnevni avaz” Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

Osim ove teške povrede, Norvežaninu je slomljena desna podlaktica, a imao je i ranu na glavi i kontuziju grudnog koša.

Manji avion tipa “morane MS893A” proizvođača “Socata” i jučer se nalazio na lokaciji na kojoj se desio pad, a mjesto je osiguravala policija, koja je obavila uviđaj na mjestu nesreće.

Avion je u srijedu uzletio iz Sarajeva, a nesreća se najvjerovatnije desila zbog kašnjenja prilikom dolaska na sportski aerodrom u Visokom, koji nema opremu za noćna slijetanja. Pilot je avionom zakačio žice dalekovoda i nakon toga se srušio na privatni posjed.

Letjelica je pala u krug farme, a svega dvadesetak metara od mjesta pada nalaze se privatne kuće, tako da je izbjegnuta veća katastrofa.

Kako saznajemo, Erlingsen već godinama dolazi na visočki aerodrom, gdje avion ostavlja u hangaru. U vrijeme kada se avion srušio padala je kiša i puhao jak vjetar.

(VisokoIN/Avaz)