Notari u BiH zarade čak 11.269 KM mjesečno

Najviše plaćena pozicija, odnosno prosječna mjesečna bruto plaća u BiH, prema podacima portala Plata.ba, je ona “country managera”, u iznosu od 6.147 KM. Radnik na istoj poziciji u Srbiji zarađuje 2.610 KM, a u Hrvatskoj 5.097 KM. Na ovoj poziciji najviše zarađuju Česi sa plaćom od 7.592 KM.

Bankarski sektor

Druga najviše plaćena pozicija u BiH je direktora sektora u bankarstvu. Prosječna plaća na ovom radnom mjestu iznosi 4.161 KM. Izvršni direktor u BiH zarađuje 3.667 KM u prosjeku, u Srbiji 3.374 KM, što bi bila najniža plaća na ovoj poziciji, dok u Hrvatskoj prosječna plaća za ovu poziciju iznosi 4.587 KM. Najvišu plaću na ovoj poziciji imaju radnici u Češkoj, u iznosu od 4.921 KM.

Pokazalo je to istraživanje provedeno u šest evropskih zemalja, prema čijim su podacima prosječne bruto plaće najniže u Srbiji, najviše u Češkoj, dok su plaće u BiH u zlatnoj sredini.

Podaci portala Plata.ba koji se odnose na prosječne bruto plaće u BiH, poređeni su s bruto plaćama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Istraživanje Plata.ba pokrenuo je portal Posao.ba u saradnji sa partnerima iz Slovačke, kompanijom Profesia.sk te predstavlja najveće online istraživanje plaća.

Mjesečni prosjek

Jedna od najmanje plaćenih pozicija u BiH je pozicija spremačice/sobarice sa prosječnom plaćom u iznosu od 758 KM, dok je prosječna plaća za ovo radno mjesto u Hrvatskoj 1.109 KM, a u Srbiji 502 KM.

Ipak, istraživanje pokazuje da notari u BiH imaju daleko najbolju zaradu tokom godine, ali njihova primanja, zbog specifičnog načina poslovanja notara, nisu poređena sa primanjima na ostalim pozicijama. Istraživanje je pokazalo da bh. notari zarade u prosjeku čak 11.269 KM mjesečno.

(VisokoIN/Avaz)