Nova drama na slovenačko-hrvatskoj granici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

lovenačka policija počela je jutros da pušta u zemlju grupe izbjeglica koje su se okupile na lokalnom graničnom prelazu Rigonce prema Hrvatskoj. Nova drama odvija se danas na hrvatsko-slovenskoj granici, na graničnom prelazu Harmica, porodice su, zbog davanja prednosti prolasku ženama i djeci razdvojene, pa je nastalo veliko guranje.

Slovenci su izuzetno spori u propuštanju izbjeglica, žele da evidentiraju baš svakoga, pa se stvorila velika nervoza, objavio je nešto iza podneva list “Jutarnji list”.

Porodice su, zbog davanja prednosti prolasku ženama i djeci, razdvojene pa je nastalo veliko guranje, policajci sa granice su počeli da ih puštaju, ali sve ide sporo usljed čega je stanje napeto.

Djeca vrište, žene plaču, muškarci viču…

Sve je dodatno eskaliralo u trenutku kada je televizijski snimatelj agencije AP, inače Amerikanac, sa slovenačke strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbjeglice.

Policajci su ga na mjestu oborili, savladali, dvojica su legla na njega i, uz njegove glasne jauke, uhvatili ga i odveli u policijske prostorije, javio je “Jutarnji list”.

Počelo puštanje izbjeglica

Slovenačka policija počela je jutros da pušta u zemlju grupe izbjeglica koje su se okupile na lokalnom graničnom prelazu Rigonce prema Hrvatskoj.

Na tom prelazu se prošle noći dogodio incident.

Prvi koji će biti pušteni da uđu su porodice sa malom djecom, koje su odvedene u dva autobusa u prihvatni centar u obližnjem gradu Brežice, javila je slovenačka agencija STA.

Ostali čekaju autobuse da ih odvedu u Sloveniju.

Na reci Sutli, policija je formirala kordon na mostu. Most se nalazi između graničnih prelaza Rigonce i Harmica na hrvatskoj strani.

Izbjeglice dolaze u Rigonce iz Hrvatske vozom, koji stiže do Harmica svakih sat. Rigonce je lokalni prelaz, udaljen oko dva kilometra od međunarodnog graničnog prelaza Dobova.

Novinar STA je procijenio da se na prelazu Rigonce nalazi oko 100 izbjeglica na mostu, a još 100 u Harmicu.

Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

Slovenačka policija saopštila je da je do jutros, iz Hrvatske, ilegalno ušlo u Sloveniju više od 1.100 izbjeglica.

Oni su procesuirani na prijemnom centru u Brežicama i prebačeni u prihvatna mjesta po Sloveniji, javila je slovenačka agencija STA.

Takođe, desetak izbjeglica povrijeđeno je sinoć kada je slovenačka policija poprskala suzavcem grupu izbjeglica koji su pokušali da probiju policijski kordon na granici Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod mjesta Harmica, javili su hrvatski mediji.

Incident se odigrao nešto prije 22 sata, a policija je upotrijebila suzavac protiv, kako navodi Hina, najagresivnije grupe od oko 500 izbjeglica.

Nakratko je došlo do guranja policajaca i izbjeglica, a sprejem su poprskani i aktivisti koji su se okupili na graničnom prelazu da bi zatražili od Slovenije da puste izbjeglice na svoju teritoriju.

Izbjeglicama i aktivistima je pružena ljekarska pomoć.

Prema nezvaničnim podacima, u Harmicu je stigao još jedan voz sa oko 50 izbjeglica.

Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

Spremni smo da primimo 10.000 izbjeglica

Slovenija je spremna da primi do 10.000 izbjeglica ako oni zatraže azil u toj zemlji, izjavila je danas slovenačka ambasadorica u Njemačkoj, Marta Kos Marko u intervjuu za njemačke medije.

“Kad izbjeglice podnesu zahtjev za azil, mi ih primamo i štitimo. Imamo kapacitet da primimo do 10.000 izbjeglica”, rekla je ambasadorica Slovenije za današnje izdanje regionalnog njemačkoj lista Rheinische Post.

Prema njenim riječima, ukoliko veći broj izbjeglica bude zatražio azil, Slovenija će zatražiti pomoć od Evropske unije (EU).

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.