Nova investicija Preventa i novih 200 radnih mjesta

U Vitkovićima kod Goražda u toku je završna faza izgradnje savremenog pogona „Prevent Componentsa“, jedne od fabrika u vlasništvu „Prevent Grupacije“ u ovoj poslovnoj zoni.

Prema riječima predsjednika Uprave „Preventa BiH“, Harisa Rahmana, novi objekat je na 10.800 kvadrata i biće specijaliziran za proizvodnju i obradu plastike i poliuretana.

– Riječ je o proširenju proizvodnog portfelja „Prevent Componentsa“ koji ima za cilj dodatno pozicioniranje među lidere u ovoj oblasti za autoindustriju. Investicija je sastavni dio strategije vertikalne integracije, gdje svojim krajnjim kupcima nudimo konačan proizvod na jednom mjestu. Do sada smo radili samo obradu plastike, a ovom investicijom u mogućnosti smo, prema najmodernijim svjetskim standardima, ponuditi plastične komponente prema specifičnim zahtjevima kupaca. Postoji čitava lepeza proizvoda, odnosno komponenti, za enterijere vozila, od mjenjača do dijelova koji će se ugrađivati u sjedišta vozila. Sama ideja realizirana je na osnovu razvojnih planova nekih od vodećih proizvođača u autoindustriji, kazao je Rahman za Dnevni avaz.

Planirano je upošljavanje 200 novih radnika, s planovima za daljnji rast broja uposlenih. U proizvodnji će biti korištena najsavremenija tehnologija, a značajan dio procesa bit će baziran na mašinskoj obradi, te će kompaniji biti potrebne stručna i kvalificirana radna snaga, koju će i sami razvijati.

– Proizvode iz ovog pogona Prevent će izvoziti i u Kinu. Vodeći svjetski brendovi sve češće traže proizvode iz Evrope, što je svakako prilika za nas, kao i druge domaće kompanije da se maksimalno angažiraju i iskoriste prilike koje se pružaju, ističe Rahman.