Nova koalicija u Njemačkoj sve bliže

U Njemačkoj Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni danas počinju razgovore o mogućoj koaliciji, a dalji razgovori s Demokršćanima nisu planirani, u čemu njihovi političari vide jasno odbacivanje koalicije koju bi oni predvodili, piše Deutsche Welle (DW).

Kandidat SPD za kancelara Olaf Scholz u srijedu je lakonski izjavio “sutra počinje” i dodao da iz rezultata njemačkih parlamentarnih izbora jasno proističe nalog birača da Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni formiraju vladu.

“To je volja građana”, rekao je Scholz i dodao da nova vlada mora da postigne napredak za Njemačku.

Scholz, koji je i ministar finansija u vladi Angele Merkel, ukazuje na zajedničke ciljeve tri stranke, na primjer, mjere protiv klimatskih promjena, više uzajamnog poštovanja u društvu, kao i modernizacija zemlje.

Prije toga su se njemački Liberali (FDP) i Zeleni dogovorili da Socijaldemokratama ponude zajedničke, tropartijske, preliminarne razgovore o mogućoj “semaforskoj” koaliciji – nazvanoj po bojama stranaka.

Šef Liberala Christian Lindner izjavio je da je Scholzu ponudio da sa razgovorima otpočnu odmah. I Zeleni i Liberali odbili su da istovremeno razgovaraju i sa Demokršćanima.

Vijest o početku tih razgovora u demokršćanskim sestrinskim partijama CDU i CSU doveo je najprije do malog “rata” na Twitteru između razočaranih Demokršćana i Liberala, međutim, sve glasniji je zaključak da je koalicija Zelenih i Liberala koju bi predvodili Demokršćani faktički odbačena.

Demokršćanski kandidat za kancelara Armin Laschet rekao je da će poštovati tu odluku, ali je i naglasio da su oni i dalje spremni za koalicione razgovore.

Od izbora su sve učestaliji glasovi unutar demokršćanskog spektra koji zahtijevaju da Laschet preuzme odgovornost za loše izborne rezultate i oslobodi prostor za obnovu partije.

Odluci Zelenih i Liberala prethodili su bilateralni razgovori dvaju partija i sa Socijaldemokratima i sa Demokršćanima. Liberali su poslije vikenda bili ljuti na kolege iz demokršćanskog tabora, jer je neko prenio medijima izvjesne dijelove razgovora iza zatvorenih vrata, iako je bilo dogovoreno da rečeno ostane “u četiri zida”.

Unesite komentar