Nova poskupljenja u BiH: Skuplje gorivo diže cijene hrane i prevoza

Bh. auto-prevoznici planiraju da poskupe vozne karte, dok trgovci najavljuju više cijene hrane i ostalih proizvoda, a svoju odluku pravdaju poskupljenjem naftnih derivata. Stoga nam u narednom periodu dolaze rekordne novčane vrijednosti prevoza i prehrambenih namirnica, kakve, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača, nisu zabilježene u postratnom periodu.

“Čim gorivo poskupi, ili bilo koji drugi energent, efekat se odrazi na maloprodajne cijene, prevoz i slično. Možemo slobodno kazati da nam u narednom periodu dolaze rekordno visoki cjenovnici”, ističe Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH. Trgovci i prevoznici su izračunali da gorivo po litru sada košta do 20 feninga više nego prije dva mjeseca, pa i oni stoga formiraju nove cjenovnike. U preduzeću “Drinatrans” Zvornik kažu da su cijene prevoza posljednji put mijenjali 1. aprila prošle godine, a to će, po svemu sudeći, morati ponovo da učine. “Zbog ovog posljednjeg poskupljenja goriva zaista ćemo morati preduzeti nešto značajno. Kada ćemo korigovati cijene karata, i koliko će one koštati, za sada je rano da govorim”, naglašava Vinka Borovina iz “Drinatransa”.

Brojni auto-prevoznici se žale da sve teže sastavljaju kraj sa krajem, tako da čak razmišljaju o gašenju firmi. “Kako sada stvari stoje, ne može se zaraditi ni gorivo. Slobodno to napišite! Razmišljamo o korekciji cijena karata, ali i obustavljanju rada preduzeća. Ne znam za koliko će poskupjeti karte, ali sada nema ni putnika, niti je cijena vožnje isplativa”, jasan je Milorad Bašić, vlasnik dubičkog “Autoprevoza”. U banjalučkom “Autoprevozu” kažu da za sada ne razmišljaju o korekciji cijena zbog poskupljenja goriva, a Momčilo Sladoje, predsjednik Udruženja auto-prevoznika, ističe da brojni prevoznici razmišljaju i o razrjeđivanju redova vožnje autobusa. “Razlog je to što imamo nevjerovatno nizak standard i što veoma mali broj ljudi radi i ima novca”, pojašnjava Sladoje. Muris Čičić, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, komentarišući nove cjenovnike na velikom broju benzinskih pumpi, pogotovo u RS, ističe da je situacija već “pomalo opasna”. “Za naftu su trenutno visoke cijene, a svaki poremećaj, odnosno poskupljenje, utiče na ostale cjenovnike. Ako se ovakve cijene goriva zadrže, mogu se očekivati ‘prelijevanja’ na drugu robu i usluge”, naglašava Čičić.

Amela Kečo, portparol Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, kaže da dizel u tom entitetu košta od 2,40 do 2,45 KM, a za benzin je potrebno izdvojiti od 2,25 do 2,35 KM. Gorivo je od juče na nekim pumpama u RS skuplje za pet do deset feninga po litru, tako da evrodizel košta 2,45 do 2,50 KM, a za benzin je potrebno izdvojiti oko pet feninga manje. U Agenciji za statistiku BiH nam je potvrđeno da je u decembru prošle godine benzin 98 koštao 2,24, “95-ica” je iznosila 2,22, a evrodizel 2,39 KM. Prevoznici i trgovci kažu da su zbog skupljeg goriva primorani da poskupe svoje usluge i robu. Biće to, svakako, jak udar na džepove građana BiH, u kojoj je 532.476 nezaposlenih, a oni koji rade primaju prosječno oko 824 marke, dok je, prema procjenama, za život četvoročlanoj porodici, prije ovih poskupljenja, mjesečno trebalo 2.000 KM.
“Divljaju” cijene nafte

Sirova nafta je juče tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupjela na iznad 101 dolar za barel, a dan ranije “crno zlato” koštalo je “okruglih” 100 dolara. Istovremeno, evropska “brent” nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela je na 118,15 dolara za barel. Ako je za utjehu, analitička grupacija “Šork grup” je u svom najnovijem izvještaju navela da očekuje da će cijena nafte u bližoj budućnosti padati pošto postoje naznake da slijedi pad prodaje goriva u SAD.