Novalić čestita 3. maj, a bježi od novinara i izbjegava davati izjave

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija uputio je čestitku svim medijskim djelatnicima u BiH u kojoj je naveo da je svjestan da je sloboda medija temelj svakog društva koje želi da bude slobodno i demokratsko.

– Svim medijskim djelatnicima čestitam na svemu što rade na ovom planu. Uvjeren sam, također, da imamo zajednički cilj, a to je izgraditi Bosnu i Hercegovinu kao bolje društvo u kojem se poštuju i cijene ljudska prava, ali i mjesto gdje se živi bolje i sigurnije – navodi premijer Novalić.

No, očito je premijer Novalić zaboravio na svoje brojne situacije kada je izbjegavao novinare i bježao od njih.

Jedan od takvih slučajeva dogodio se 10. februara u zgradi Vlade FBiH kada je Novalić nakon što je čuo pitanje novinara: „Zašto je povećana naknada za odvojeni život ministrima i savjetnicima sa 1 KM na 300 KM“, kazao: „Danas je svečani dan“ te napustio salu.

Da mu je izbjegavanje novinara postala praksa pokazalo se i na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA održanoj 28. aprila te na brojne molbe novinara da im da izjavu, premijer je pokazao na svoj telefon i prošao pored brojnih novinara.

No, s obzirom da premijer Novalić i kad daje izjavu novinarima često bude na meti kritika i podmijeha zbog svojih nemuštih odgovora, možda mu je savjetovano da izbjegava novinare u širokom luku.

Zbog izjave o potrošačkoj korpi na osnovu koje je zaključio da građani BiH troše na luksuz te je odbio izviniti se, na društvenim mrežama nastala je akcija #fadileoprosti gdje su se građani „izvinjavali“ Novaliću zbog luksuza i potrošenog novca. O tome je čak pisao i BBC koji je naveo da će očito premijer Novalić ostati upamćen po ne baš britkim izjavama.

Imao je premijer “bisera” proteklih dana kada je kazao “ne smijemo dirati rudare ugasit će se svjetlo”, te je imao naprimjerene izjave o penzionerima nazivajući zahtjeve oko 15.000 osoba za penzionisanjem “upadom u penzioni sistem”.

Inače, od decembra 2015. godine iz Novalićevog kabineta agencija Patria čeka odgovor o raspodjeli sredstava ministrice kulture Zore Dujmović i šta je premijer poduzeo u vezi toga s obzirom da je došao veliki broj žalbi.