Novalić: Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je kako neće vratiti restriktivne mjere poput uvođenja policijskog stana, ali da će postojeće mjere dorađivati.

Kazao je kako će revidirati mjere u smislu da u kafiću od 20 kvadrata može sjediti 15 osoba, da će umjesti troje ljudi za jednim stolom sjediti dvoje itd.

“Nikada više nećemo vratiti rigorozne mjere jer ćemo ekonomski stradati”, kazao je Novalić.

Istakao je kako su mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju.

“Ne želimo više žrtvovati ekonomiju jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje”, rekao je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj resor.

“Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti”, rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Poredeći period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili – 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u junu 7,2 posto.