Novalić o reformama: Umjesto da trošimo riječi, prešli smo na djela

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Reformska agenda nije običan programski dokument, to je novi i drugačiji pristup problemima građana BiH. Agendom smo prekinuli dosadašnju praksu vođenja beskonačnih rasprava, politikantskih natezanja, kratkoročnih i ne od kraja promišljenih odluka. Umjesto da trošimo riječi, prešli smo na djela, poručio je danas u Sarajevu federalni premijer Fadil Novalić.

Kao uvodničar na redovnoj sesiji “Kruga 99“ o temi “Kako dalje u vođenju reformskih procesa?“, Novalić se posebno osvrnuo na pitanje otvaranja novih radnih mjesta, naglasivši da je potrebno razjasniti nedoumice u vezi sa brojevima.

“Pravi broj zaposlenih mjeri Porezna uprava, koja ima obrasce prijave svakog uposlenog, od obrtnika, pa do državne službe. Taj broj je 504 hiljade i povećan je sa 26.700 u našem mandatu. To je najveći broj zaposlenih u zadnjih deset godina”, kazao je Novalić.

Zbunjuje, dodao je, podatak Agencije za statistiku FBiH, koji kaže da se radi o 461 hiljadu.

“Po tome, zaposlili smo novih 16 hiljada. Postoji razlika koja zbunjuje, ali statistika ima različite metode, jer mjeri preduzeća koja imaju više od 10 uposlenih, koja su dužna predati statističke obrasce. Manja preduzeća nemaju tu obavezu i zato se ta dva broja razlikuju”, pojasnio je on.

Dodao je kako ne želi kalkulisati, jer oba su podatka pozitivna i pokazuju da je zaustavljena ekonomska depresija i da se može govoriti o privrednom oporavku i ekonomskom rastu.

“Broj nezaposlenih manji je za 18 hiljada nego kada smo preuzeli vlast i to je prvi put nakon rata da je broj nezaposlenih pao”, dodao je Novalić.

Osvrćući se na na podatke o broju zaposlenih koje posljednjih dana saopštavaju kantoni, gradovi i opštine, Novalić je istakao da je očito kako se smanjuje broj nezaposlenih i povećava broj novouposlenih od 1.000 do više hiljada.

“Dakle, svi su prepoznali ozbiljnost problema nezaposlenih, prije svega, mladih i prvi put imamo sinergiju svih nivoa vlasti u FBiH. To je poseban kvalitet i obradovan sam da je potez Federalne vlade da sa 50 miliona KM iz budžeta prošle godine potiče novo zapošljavanje, dobio toliku podršku. Ističem da je riječ o podršci zapošljavanju isključivo u realnom sektoru”, pojasnio je Novalić.

Dodao je da se, čak, otvorio i jedan problem, jer na tržištu rada nema profila i zanimanja koje privreda traži, kao što su tesari, varioci, klesari i drugi.

“Zato su u Federalnom i kantonalnim zavodima za zapošljavanje već počeli pripreme za provođenje posebnih programa prekvalifikacije i dokvalifikacije nezaposlenih osoba. Tačnije, riječ je o prilagođavanju radne snage potrebama tržišta rada i poslodavaca, jer naš obrazovni sistem ne obrazuje potrebne kadrove. Nastavićemo raditi na uspostavljanju efikasnijeg upravljanja potrebama tržišta”, rekao je Novalić.

Kako je kazao, Federalna vlada je i ove godine u budžetu predvidjela novih 30 miliona KM za novo zapošljavanje, a dodatna kreditna sredstva za ove namjene u visini od 50 miliona evra za BiH odobrila je i Svjetska banka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.