Novalić: Već sam bio otišao kada je zaraženi korona virusom došao na proslavu

Prvi dan zabrane kretnja u Federaciji Bosne i Hercegovine je protekao veoma dobro. Sinoć su samo tri građana prekršila mjere, a imamo 60 do 61 građanina koji su prekršili samoizolaciju, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

Novalić je dodao da zbog tako neodgovornog ponašanja pojedinaca, koji su u samoizolaciji, večeras, ili najkasnije sutra, biće donesene nove, rigoroznije mjere koje će se odnositi samo na ove osobe.

Novalić je kazao i da je stigla najavljivana pomoć iz Turske, koju su ranije najavili članovi Predsjedništva BiH, te da se ta pomoć već distrubira.

Novalić je na pitanje novinara zašto ne nosi masku i rukavice, kada se obraća javnosti, kazao kako bi to ometalo komunikaciju.

“Imamo u Vladi čvrste protokole o nošenju maski i rukavica, ali prilikom obraćanja ne nosimo maske, kao i drugi u Evropi, jer bi to ometalo komunikaciju”, poručio je Novalić.

Na pitanje koliko osoba je ugroženo, pod nazorom i u izolaciji, upravo zbog zabave u “Igmanu” i smatrate li da neko treba krivično odgovarati zbog toga, Novalić je kazao:

“To je pitanje za organe gonjenja. Relativno veliki broj je paraliziran, dakle nije zaražen, a to su tri fabrike, jedna u Konjicu, Goražćdu i Novom Travniku. Ali to su mjere predostrožnosti.”

Novalić je odbacio navode kako je bio 11. marta na proslavi godišnjice preduzeća Igman, nakon koje je više osoba zaraženo korona virusom.

“Nismo bili na proslavi kada je nastalo to širenje korona virusa, mi smo bili smo akademiji, koja je bila ograničenog karaktera. Znači, ja sam došao, održao predavanje i odmah se vratio. Ta sporna osoba nije bila na TOJ akademiji ili ne na njenom najvećem dijelu. Testirao sam se zbog pritiska javnosti, nisam se poslije testirao i mislim da nema potrebe da se ponovo testiram”, kazao je Novalić.

Novalić je poručio kako nije realno očekivati da se promjeni stopa PDV-a s obzirom da je bilo takvih prijedloga kako bi se pomoglo privredi zbog trenutne krize.