Novi alat na You Tubeu može spasiti živote

Novi alat dizajniran je ciljem da zaštiti aktiviste za ljudska prava i druge koji na ovaj način žele zaštititi svoj identitet. Prije postavljanja videa You Tube sada vam nudi mogućnost da jednostavno uz pomoć nekoliko klikova zamaglite lice koje se pojavljuje na snimci. Ta opcija pojavit će se u “Additional features”.

Kompanija Google koja je u vlasništvu YouTubea upozorila je da zamagljivanje lica samo po sebi ne može garantovati stopostotnu anonimnost. Krajolik pozadine, registracijske oznake na automobilu, odjeća i sl. mogu također ukazivati na nečiji identitet jednako kao što drugi mogu prepoznati glas osobe koja nešto govori na snimci.

YouTube je objavio da ova nova mogućnost “dopušta ljudima da više dijele svoje privatne snimke i da govore kad već na drugi način ne mogu”.

Prije nego postavite svoj video na YouTube, moći ćete ga pregledati i uvjeriti se jesu li lica koja se pojavljuju na njemu zamagljena. Kada kliknete na “Save as” nova kopija videa bit će spremljena, a tada ćete imati i mogućnost odluke želite li orginalni video spremiti ili trajno izbrisati.

Kako primjećuje Buzzfeed ovaj novi alat mogao bi spasiti živote, posebno u onim dijelovima svijeta gdje su ljudi izloženi na milost i nemilost totalitarnim režimima.

Premda su u YouTubeu svjesni da zamagljivanje lica ne radi baš “savršeno”, ovo je prvi korak u nastojanjima da se zaštiti vaš identitet i identitet ostalih.

Upute kako ćete to napraviti pronaći ćete ovdje.

(VisokoIN)