da block

Novi Facebook Messenger krši privatnost?

da block

Obnovljena verzija besplatne aplikacije namijenjene razmjeni poruka Facebook Messenger (v1.7), namijenjena onima koji ne mogu odoljeti zovu te društvene mreže ni kada su u pokretu, donosi mnoštvo novih mogućnosti, kao i ispravku nekih bugova. Ipak, jedna od novih mogućnosti podigla je prašinu među dijelom korisnika Aplikacija je dostupna za pametne telefone, a podržani su uređaji zasnovani na iOS, te Android platformi.

Facebook Messenger nudi ujednačeno i jednostavno korisničko sučelje te prikazuje sve vaše tekuće chatove i poruke na Facebooku, a ujedno pruža mogućnost slanja pojedinačnih i grupnih tekstualnih poruka vašim prijateljima. Uz poruku je moguće zalijepiti fotografiju, kao i podatak o vašem trenutačnom položaju, a to se po želji može i isključiti ako želite makar i privid određene doze privatnosti.

Ono što se ne može isključiti jest i najzanimljivija mogućnost te aplikacije – možete vidjeti kad je i koji od vaših prijatelja pročitao poslanu im poruku. Naravno, to radi i u obrnutu smjeru, što može dovesti do neugodnih situacija, jer se – kod ‘prijatelja’ koje zapravo previše i ne volite – više nećete moći izvlačiti da niste primili ili pročitali poruku.

Dio korisnika nije naročito oduševljen tom novom mogućnošću te zamjera Facebooku taj novi napad na njihovu privatnost. Problem možda i nije u samom Facebooku, gdje je privatnost ionako uvijek bila upitna, već o mogućnosti da se ta ideja proširi i drugdje. U svakom slučaju, bilo bi lijepo kad bi Facebook barem ponudio mogućnost da se ova opcija ugasi, trenutačno takve mogućnosti nema.

(VisokoIN)